‘Bona Nit Vall d’Hebron’, una iniciativa d’èxit que afavoreix el descans nocturn dels pacients


Els hospitals són espais amb gran activitat assistencial i interrelació de persones. Durant la nit aquesta activitat provoca factors que impacten en el descans nocturn dels pacients ingressats. Nombrosos estudis posen en evidència que el descans nocturn impacta positivament en la salut de les persones i que és fonamental en la recuperació dels i de les pacients que estan ingressats en un centre hospitalari.

El soroll, la llum, l'atenció directa al pacient i altres factors ambientals dificulten la conciliació del son del pacient o l'interrompen, i aquest fet incidirà en l'estat físic i emocional de la persona durant la seva estada a l'hospital.

Els i les pacients identificats amb insomni tenen més risc de patir un episodi de deliri durant la seva hospitalització, qüestió que afecta sobretot les persones grans. A més, té conseqüències negatives en el sistema immunitari o en el control del dolor dels pacients oncològics. Millorar el descans nocturn evita la presència de somnolència diürna, millora el rendiment cognitiu, s'eviten conseqüències negatives en el sistema immunitari i es redueix el risc de caigudes, dolor, hipertensió arterial i alteracions de l'estat d'ànim.

És per tot això que a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron hem posat en marxa el programa ‘Bona nit, Vall d'Hebron’, una iniciativa sorgida per part dels propis professionals que treballen a les nits a les plantes d'hospitalització i que té com a objectiu afavorir el descans nocturn dels i de les pacients i aconseguir que els pacients dormin de manera ininterrompuda unes sis hores durant la nit.

Les accions concretes que hem implantat per afavorir el descans nocturn dels pacients estan dirigides tant a professionals sanitaris com a pacients i acompanyants. La idea és que entre tots i totes hem de col·laborar per aconseguir un ambient tranquil i afavoridor del descans nocturn.

Cada dia a partir de les 22.00 hores comencen les accions del #BonaNitVH: els professionals avisem les persones ingressades i les persones que les acompanyen que s'inicia el període de descans nocturn. Utilitzem un to de veu suau per parlar amb els pacients i altres companys. Abaixem la llum del passadís i la zona de control. Revisem l'habitació i l'adeqüem per minimitzar l'impacte de la llum i el soroll. Demanem als pacients que parlin en un volum baix, que apaguin el televisor o utilitzin auriculars per escoltar la ràdio, que posin el mòbil en vibració o silenci. Apaguem la llum de l'habitació i abaixem les persianes o cortines. Si necessiten llum els demanem que facin servir l'interruptor de llum suau que tenen tots els capçals dels llits. Amb l'objectiu de minimitzar al màxim factors ambientals, també revisem els dispositius que poden interferir provocant soroll o llum excessiva, i tanquem la porta de l'habitació en sortir si els i les pacients ho desitgen.

Per tal de sensibilitzar tothom activem el 'mode nit' i posem uns penjadors als poms de les portes de les habitacions, com els dels hotels, amb consells per reduir el soroll i conscienciar de la iniciativa. Els i les professionals també portem unes xapes sobre el ‘Bona Nit Vall d'Hebron’ a les bates com a símbol d'adhesió al projecte. Són accions que, totes sumades, permeten un descans nocturn reparador.

I com ens desplacem per les plantes si és tot fosc? Doncs en les rondes nocturnes utilitzem llanternes o les llums dels telèfons mòbils per evitar haver d'encendre llums.

El projecte compta amb un potencial extraordinari que són els professionals que anomenem “referents Bona Nit Vall d'Hebron”. Aquests professionals vetllen des de la seva disciplina pel descans a l'hospital i aporten idees i noves accions que sense dubte impacten positivament per aconseguir la nostra fita. Seguint aquesta línia, impulsem un concurs anual d'idees que anomenem ‘Jo protegeixo el son nocturn’ per aconseguir desenvolupar el talent i involucrar tots els professionals independentment de la categoria laboral en aquest repte institucional.

La nostra filosofia és que mentre els pacients dormen, seguim treballant perquè puguin descansar tranquil·lament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article