La relació ho és gairebé tot


Conviure essencialment vol dir relacionar-se, i això fer-ho bé no és tan fàcil com sembla. Una bona relació pot estabilitzar i cura ferides emocionals i establir unes bones bases per acompanyar al gos a enfrontar-se a les seves pors, inseguretats, etc. des d'una base que el faci sentir segur i des de la qual pugui anar avançant en la seva millora. Però si una bona relació pot establir unes bones bases, una relació dolenta pot fer tot el contrari, pot bloquejar alguns aspectes evolutius, pot potenciar certs aspectes negatius i danyar emocionalment, deixant petjades que siguin traumàtiques.

Una bona relació t'acompanya en el procés de vida, et fa créixer com a individu, i fa que de mica en mica estiguis preparat perquè també sigui recíproc. Pel que fa a la nostra funció familiar d'acompanyament amb el nostre gos en la relació d'aquest amb els seus iguals (no ens enganyem, no tot són flors i violes) hi haurà moments difícils en els quals la comunicació no serà del tot bona, en la que els límits no seran del tot acceptats (i menys a la primera), en la que sorgiran conflictes (alguns més agradables que d'altres) però tots ens donaran la possibilitat i oportunitat de créixer si estem preparats i si sabem extreure'n aprenentatges d'ells. I la nostra relació familiar amb el gos no estarà exempta de dificultats, les quals haurem d'acceptar per poder comprendre-les, aprendre i així créixer de manera conjunta.
La màgia de la relació és això, trobar l'equilibri a mesura que tot va succeint i anem avançant en el procés de vida.

Però en tota relació hi ha moments en què és necessari posar límits, en la que és necessari arribar a acords i consensos, en la que és necessari cedir perquè saps que l'altre ho necessita per sentir-se millor, en la que és necessari acompanyar perquè pugui afrontar situacions relacionals que li són dificultoses, això no obstant, per les quals necessita passar per poder elaborar i tancar certs aspectes... per tant, en la relació amb el nostre gos hem de decidir des de la consciència personal si volem acompanyar-lo d'una forma que l'ajudi a créixer o que el limiti d'una forma perillosa.

La por dels humans és la gran aliada de la limitació perillosa, perquè teories com la dominància (obsoleta, però encara tan vigent), creences com la de jugar a llençar la pilota tan estesa culturalment, o la negació i la no acceptació de la possibilitat del conflicte, o l'atribució d'agressivitat a comportaments que tenen l'absoluta carència d'aquesta... poden fer que la nostra relació amb el nostre gos no fructifiqui de la millor manera possible, perquè estem posant murs de contenció a situacions que se'ns presenten per créixer de forma conjunta, però que desaprofitem per por, per desconeixement, per intolerància a la frustració... i llavors és quan sorgeix la limitació perillosa formant-se de mica en mica com una paret de totxo que impedeix al gos desenvolupar-se com a individu madur i a la persona o família i amb el gos desenvolupar-se com a una família tan plena com sigui possible perquè el mur ha crescut tant que els separa.

La relació ho és gairebé tot, gossos i humans som éssers socials i com a tals, ens construïm a través de la relació. La persona, la família, i el mateix gos cometran encerts i errors, en aquest aspecte les persones ens hem de donar el permís per acceptar-los i poder aprendre d'ells (una ensenyança que ens donen els gossos), i alhora d'altres components que ajuden a construir la relació de forma sana i saludable com la sinceritat, el respecte, la comprensió, l'empatia, la humilitat, la generositat, la construcció de la confiança, etc. però també, de vegades amb la necessitat de posar límits, d'acceptar els conflictes que en tota relació sempre hi ha i en especial entre els mateixos gossos quan sorgeixin de tant en tant, per al final acceptar que tota relació sempre és i serà Yin i Yang...i és aquí on començarà a establir-se el procés d'acompanyament que facilitarà el creixement del nostre gos i de la nostra relació amb ell.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article