Un estiu de lleure sense exclusions


Gairebé un de cada tres infants viu en situació de pobresa o risc d'exclusió social a l'Estat espanyol. Segons les últimes dades disponibles de l'Eurostat sobre Pobresa Infantil, tot i que la Taxa AROPE (At Risk of Poverty and/or Exclusion) s'ha reduït a l'estat espanyol durant els darrers cinc anys, l'índex de pobresa infantil encara es manté en un 31,8%, molt per sobre de la mitjana europea (24,2%) l'any 2021.

Aquesta xifra terrible reflecteix la situació de creixent vulnerabilitat de moltes famílies, que ja amb la pandèmia es trobaven a la corda fluixa i que en el darrer any han vist com augmentava encara més la seva precarietat. Més enllà dels indicadors generals que mostren l'agreujament de les dificultats de moltes persones, un recent informe de la Fundació Pere Tarrés sobre les famílies que el 2021 van sol·licitar una beca perquè els seus infants poguessin gaudir d'activitats de lleure a l'estiu apunten al sorgiment d'un nou perfil de vulnerabilitat. Segons aquest informe, basat en enquestes i en l'anàlisi de les condicions socials i econòmiques, més d'un 70% de famílies han augmentat les seves dificultats econòmiques l'últim any. Si anem més enllà de la dada freda, veiem que això implica que aquestes famílies s'enfronten a situacions que fan molt complicada la vida diària. Per exemple, tres de cada quatre de les famílies enquestades tenen dificultats per pagar vacances una vegada a l'any; gairebé la meitat mostren problemes per pagar rebuts i 4 de cada 10 no poden mantenir la temperatura de casa de manera adequada. Set de cada deu no tenen cotxe personal, un 35% no tenen ordinador i un 23% no gaudeixen de connexió a Internet.

A més, un 78% de les famílies analitzades es poden considerar en risc de pobresa o exclusió social: tres de cada quatre llars de l'estudi tenen rendes inferiors al llindar de referència que marca el nivell de pobresa moderada (60% de la mitjana de la renda nacional), mentre tres de cada deu han treballat menys del 20% del total de mesos laborables en l'últim any. El 41% té algú de la família a l'atur i més de la meitat de les persones que no tenen feina no reben cap prestació d'atur.

Aquest agreujament progressiu de l'esquerda social no té una sola explicació, sinó tot un seguit de causes encadenades: a la ferida deixada per la pandèmia s'ha afegit el fet que el cost de les despeses habituals de les unitats familiars s'ha disparat: d'una banda, per la complexa situació del mercat de l'habitatge, sobretot a les grans ciutats, on s'assoleixen preus de lloguer superiors al de la bombolla immobiliària; i de l'altra, pel desmesurat increment de la despesa energètica (llum, gas...) que, havent arribat el primer trimestre de l'any a màxims històrics, ha augmentat encara més la seva incontenible alça a causa de la crisi humanitària, política i social que ha generat el conflicte d'Ucraïna. Aquests dos factors, sumats, fan que les famílies que ja eren en una situació de vulnerabilitat es trobin ara en una situació d'extrema complexitat per poder arribar a final de mes.

Ara que es començava a visualitzar una recuperació després d'haver deixat enrere dos anys de confinaments i restriccions de la interacció social per la pandèmia, aquesta nova situació posa en risc la "tornada a la normalitat" dels infants i el seu equilibri físic i emocional. Des de les entitats del Tercer Sector hem redoblat els esforços per garantir els drets econòmics, socials, culturals, civils i polítics de la infància recollits a la Convenció dels Drets de la infància, treballant pel dret a un habitatge digne, per una alimentació saludable, o per la capacitat dels nens i nenes de poder construir la seva pròpia identitat a través de la socialització i de la interacció amb el seu grup d'iguals.

En aquest sentit, les activitats de lleure educatiu a l'estiu, com els casals o les colònies, són un element clau per reforçar aquesta construcció de la identitat personal. El lleure juga un paper indispensable en el benestar emocional dels infants, en el seu desenvolupament personal i en l'adquisició de competències i habilitats que els seran molt útils en el futur. Representen una oportunitat única on els i les infants i adolescents poder créixer i viure experiències estimulants, aprenent alhora valors i principis com l'amistat, la igualtat, la solidaritat o el respecte a la diversitat, entre d'altres. Uns espais de socialització positiva que permeten als infants trencar amb dinàmiques de tensió que algunes famílies en situació de vulnerabilitat poden viure a la llar.

En un context de crisi com el que estem vivint, privar una part dels infants d'aquest desenvolupament social, personal i competencial en funció del seu nivell socioeconòmic suposa una pèrdua que no ens podem permetre com a país. Així mateix, cal tenir present que el període estiuenc suposa per a moltes famílies en situació de vulnerabilitat l'oportunitat d'accedir al mercat laboral gràcies a l'increment de la demanda d'ocupació en sectors com el del turisme i la restauració, i en aquest sentit les activitats de lleure faciliten la conciliació laboral i minimitzen el risc d'exclusió social de moltes persones.

Les entitats del Tercer Sector continuarem treballant al costat d'aquests infants i de les seves famílies per tal de tornar a la normalitat i intentar minimitzar l'impacte de les noves situacions d'emergència social, però és central que existeixi una aposta institucional per ajudar totes les famílies a finançar les activitats de lleure a l'estiu a través de beques. El lleure és, a part d'una oportunitat educativa única, un dret inexcusable per a tots els infants i cap n'hauria de quedar exclòs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article