Mutare, química cultural


23 de juliol de 1983. La banda britànica Dire Straits enregistra el seu primer concert en directe, l'Alchemy. Un treball doble d'onze cançons amb algunes versions insuperables, per al meu gust, és clar. Però no som aquí per parlar de música, o sí...

L'àlbum és un pretext artístic per parlar de Mutare. Em prenc la llicència d'assimilar el títol Alchemy i el que va passar aquella nit al Hammersmith Odeon de Londres per fer un modest paral·lelisme entre la química i la cultura transformadora, que a la Fundació Carulla en diem Mutare.

De la suma de cançons, d'improvisacions i de la interacció del públic en va sorgir una nova creació, de la mateixa manera que diverses molècules poden reaccionar per formar-ne un altre o diverses de diferents en una reacció química.

Doncs això mateix és Mutare. Un espai de trobada i connexió en el qual el sector cultural interacciona amb altres àmbits d'on apareixen noves visions, nous continguts, noves relacions personals i professionals. Ja veieu, des de la fundació contribuïm a l'essència del país de fer coses perquè passin coses.

Les cançons del Mark Knopfler i les reaccions químiques, a Mutare són les persones que es relacionen amb emoció, que complementen mirades, que experimenten de forma oberta i que comparteixen de forma generosa per fer de la cultura un eix central de la vida de les persones.

Mutare ofereix experiències simbòliques i de referència, inspira, dona altaveu a veus no gaire escoltades ni sentides, i posa en diàleg a persones. Els processos d'intel·ligència col·lectiva protagonitzats per la comunitat Mutare (des d'aquí llanço el repte col·lectiu de trobar-li un nom per no dir-ne “mutants”) equivalen al públic dels Dire Straits i a les investigacions corals a milers de laboratoris químics on entre molts científics descobreixen noves fórmules per millorar-nos l'existència.

Per sentit comú, posar a dialogar entre si a professionals del mateix sector no té gaire sentit. Doncs no és ben bé així. Per difícil que sembli, existeixen pocs espais perquè els professionals de la cultura es trobin, s'ho passin bé i es relacionin simplement pel plaer de fer-ho, de parlar, d'imaginar-se nous escenaris, de compartir amb generositat. Mutare ofereix aquest espai.

I també barreja aquests professionals que es troben menys del desitjable amb altres sectors, com ara l'educatiu i el social. Posar la cultura i les arts al centre de l'educació i de l'acció social ens emociona i genera noves dinàmiques. De la mateixa manera que situar la visió educativa i social en la pràctica cultural de creadors i gestors culturals també té un efecte positiu. Mutare té un potencial tirant a gegantí, així que la relació del subjecte cultural no només es limita al sector educatiu i social. El binomi pot ser inacabable: cultura i empresa, cultura i comunicació, cultura i esport, cultura i ciència, cultura i tecnologia...

Diuen que Mutare és una metodologia. Potser sí, però deu tenir set caps, o vuit, o vint-i-cinc, i no sé si les metodologies tenen tantes representacions. Només us puc dir que tants mutares com hem impulsat, tantes metodologies com hem utilitzat. Potser és més un sistema operatiu que s'adapta a les particularitats de realitats diferents: petit format, format plenària, amb l'objectiu de cocrear continguts, per generar experiències i relacions, al territori, etc.

En tot cas, és una aposta honesta i també amb cert risc. Pot passar de tot perquè és obert i hi interaccionen multitud de persones, que és la gràcia i el valor afegit que vull traslladar amb aquest article. També és una altra cosa: energia. Mutare genera una energia positiva que fa sentir bé. I ja està. Mutare està creixent, s'està transformant a ell mateix i ara està a la fase de passar d'adolescent a adult jove.

Finalitzo amb una imatge artística com a colofó, perquè a Mutare les arts hi tenen un paper determinant, com no podia ser de cap altra manera. Em refereixo a la portada de l'àlbum Alchemy, una creació artística suma de trossos d'altres obres. Un collage com a símbol de la força de la intersecció de coneixements i experiències. Com Mutare i la química.

Per cert, gràcies a les més de 200 persones que vàreu exhaurir en tres dies les places del Mutare 2022, VulnerArts. Ens veiem el dijous 26 de maig a la Nau Bostik... i a l'octubre (primícia) al Mutare educació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article