Esclerosi múltiple: la malaltia de les mil cares


Cada 30 de maig se celebra el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, una iniciativa impulsada per la Federació Internacional d’Esclerosi Múltiple per a conscienciar a la població sobre aquesta malaltia que afecta més de dos milions de persones en el món, 770.000 d’elles a Europa i unes 55.000 persones a Espanya (prevalença de 120 casos per 100.000 habitants), segons el Comitè Mèdic Assessor d’EMA.

L’any 2009 la Federació Internacional d’Esclerosi Múltiple (MSIF) va iniciar al primer Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, reunint la comunitat internacional per a compartir experiències i alternatives per a contrarestar aquesta malaltia. Es busca trencar les barreres socials que afecten les persones que pateixen d’esclerosi múltiple, ja que en la majoria dels casos pot generar algun grau de discapacitat.

L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia neurològica; afecta el sistema nerviós central, format pel cervell i la medul·la espinal. El sistema immunitari normalment protegeix el cos, però en l’esclerosi múltiple ataca a la mielina de les cèl·lules nervioses (neurones) per error. Els nervis s’estenen al llarg de tot el cos, així que l’esclerosi múltiple pot manifestar-se en moltes parts de l’organisme i fer-ho de maneres molt diferents. No tots els símptomes apareixen en totes les persones, ni ho fan amb la mateixa intensitat. Aquest és el motiu pel qual es presenta en cada persona de manera diferent (és heterogènia) i se sol dir “la malaltia de les mil cares”.

La majoria dels casos es diagnostiquen en persones que tenen entre 20 i 40 anys (precisament quan estan dissenyant el seu pla de vida) però també pot aparèixer en nens, adolescents i ancians. En lesionar-se la mielina, que és el material que protegeix i envolta les cèl·lules nervioses, afecta la forma en què els nervis condueixen els impulsos elèctrics cap a i des del cervell. Es produeixen símptomes com feblesa muscular, alteracions de la vista, sensació de formigueig, entumiment, problemes de memòria i pensament, problemes de coordinació i equilibri, fatiga… etc.

No es coneixen les causes d’aquesta malaltia que té una major prevalença entre les dones, incidint també la latitud geogràfica on habitin les persones. Cada pacient pot experimentar símptomes diferents d’altres pacients que pateixen la mateixa malaltia, per això és tan difícil de diagnosticar. De fet, el diagnòstic es fa per descart d’altres malalties, i és determinada per una avaluació clínica al pacient, efectuada per un mèdic neuròleg, on es requereixen estudis de ressonància magnètica, així com analitzar el líquid raquidi, extret mitjançant una punció lumbar.

Tot i que no té cura, no és hereditària ni és mortal, els símptomes de l’esclerosi múltiple es poden controlar o fer que el procés sigui més lent. Hi ha persones que confonen l’esclerosi múltiple amb altres malalties neurodegeneratives (Parkinson, Alzheimer...) o altres patologies com arterioesclerosis, esclerosi lateral amiotròfica (ELA), osteoporosi múltiple, neuromielitis òptica, fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica, etc. Són independents de l’esclerosi i, per tant, amb característiques diferents.

El maneig terapèutic de l’esclerosi múltiple cerca el control de la seva activitat a través de tractaments modificadors del curs de la malaltia, el tractament dels brots clínics i el tractament dels símptomes de les complicacions o seqüeles que puguin aparèixer. Una gestió adequada també inclou el tractament rehabilitador (atenció psicològica, fisioteràpia, teràpia ocupacional, logopèdia, etc.) i seguir uns hàbits de vida saludables (dieta saludable, activitat física...). Per això, les campanyes són importants, així com participar en esdeveniments i activitats previstes. També pots ajudar compartint informació per a sensibilitzar i conscienciar a les persones sobre aquesta malaltia. Utilitza aquests hashtags a les teves xarxes socials: #DíaMundialdelaEsclerosisMúltiple #ConexionesEM #EsclerosisMúltiple.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article