Xerrem. Quaderns de conversa


A Catalunya preocupa que moltíssima població que hi arriba no s’insereixi al teixit social i cultural català amb la llengua catalana d’amfitriona. La necessitat d’incloure’s oficialment a l’estat és una qüestió indefugible i un cop és aquí i la gent veu que la llengua per defecte és la castellana, acaba sovint considerant la catalana com un requisit molest per als tràmits de regularització i es veu constreta a assistir a cursos per obtenir un certificat. Un cop ja són residents o nacionalitzades, les persones se centren lògicament en múltiples qüestions peremptòries que comporta el canvi de vida i de condicions, i la inserció catalana esmentada els queda més lluny.

Transformar aquest procés d’integració oficial amb el català copsat com a prescindible i sovint desagradós comporta fer polítiques decidides i realistes, impensades i negligibles per a les llengües dominants, que parteixin del fet de ser país amb la llengua socialment minoritzada. 

Més enllà dels papers, l’autèntica inclusió humana és aquella en què algú que ha connectat amb una nova col·lectivitat s’hi veu acceptat per damunt de trets diferencials, rep reconeixement dels valors que aporta i sap del cert que compten amb ell. I perquè la percepció de ‘ser dins’ sigui sòlida i deixi petjada indeleble, la connexió no pot ser efímera ni momentània, sinó consistent i duradora. Si és justament una col·lectivitat catalana qui la fa, ja s’ha revertit el sentit de la inserció nacional.

Aquest és el repte: oferir ‘meeting points’ a la gent que arriba, on uns i altres xerrin i xerrin en català tot compartint humanitat i on fer de manera prou duradora les tres coses que inclouen i cohesionen: la mirada directa als ulls, l’anomenada pel nom i el missatge ‘comptem amb tu’.

Aquests punts de trobada poden tenir formes diferents, tantes com maneres de ser del teixit social català. Són ben possibles en clubs d’esport i de natura, colles tradicionals, centres cívics o socials, grups escènics, entitats d’acollida i assessorament, etc.

Hi haurà aviat a les llibreries i a disposició de tothom un material que ajudarà a qui vulgui crear espais de col·loquialitat catalana d’una certa durada i promoure el sorgiment de nous parlants: Xerrem. Quaderns de conversa. Es prepara un material per a qui no compren gens català: Descobrim català. N’hi haurà també per a qui encara no s’atreveix a parlar-lo: Estrenem català. I també per a qui el parla amb entrebancs: Practiquem català.

No cal ser professionals de llengua, només veïns i veïnes que parlin prou bé català, es preparin les trobades amb cura, s’asseguin en rotllana, atès que som iguals, i facin de cada sessió un raig de comunicació amb remor de rialles compartides. Des de la CAL farem un micromecenatge amb TotSuma per poder-lo editar. Us demanem el vostre suport per fer-ho realitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article