Ho soc o m’hi sento?


Defineix-te, busca paraules per parlar de les teves característiques, de com ets, de com actues o, dit d’una altra manera, de la teva personalitat. Però, un moment, aquestes característiques han estat sempre les mateixes? Et definiries igual ara que fa uns anys? I fa uns mesos? I uns dies? I després de llegir aquest article?

Sovint ens identifiquem amb els estats en els quals transitem, podent arribar a generalitzar el que sentim en un moment determinat fins a entendre-ho com un fet intrínsec a nosaltres. Existeix una diferència entre ser una persona alegre o ser una persona que està alegre, en funció de la situació que estigui vivint en aquell instant. En el primer cas, el fet de ser-ho pot implicar una permanència en el temps, una idea fixa de nosaltres mateixes. Per contra, estar-ho pot facilitar una concepció del jo més variable i oberta a modificacions.

Una persona pot ser alegre independentment del context en el qual es trobi? Segurament hi ha una certa tendència i entrem en contacte més freqüentment amb unes emocions que amb d’altres, en funció de les experiències viscudes, de l’educació rebuda, de la concepció d’un mateix, etc. Però això no implica que siguem d’una manera determinada de forma permanent i immutable, sinó que podem sentir-nos alegres, tristes, eufòriques, enrabiades, il·lusionades i frustrades, sense necessitat d’encasellar-nos en una única etiqueta.

Quan hi ha aquesta obertura és possible valorar cada situació segons el que està succeint en aquell moment, més enllà de la preconcepció d’un mateix, que pot influir i limitar la manera de viure-ho pel fet d’identificar-se en un estat fix i rígid. Seguint l’exemple anterior i considerant-se una persona alegre, existiria el risc de no permetre’s sentir tristesa en cap moment.

De totes maneres i independentment de la nomenclatura utilitzada per definir si som o estem alegres, considerem important entendre-ho com un estat dinàmic que ens permeti canviar i viure cada experiència en l’estat que aparegui, més enllà de la suggestió que ens podem generar nosaltres mateixes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article