Com volem que siguin els nostres barris?


Gaudir d’espais de participació ciutadana, formar part de debats socials, prendre la veu en espais on es prenen decisions... ens apropen a la igualtat d’oportunitats i fan créixer el nostre sentiment de pertinença a un lloc. El Parlament de Catalunya treballa des de fa mesos en la Proposició de Llei de Millora Urbana, Ambiental i Social dels Barris i Viles, una actualització de la Llei de Barris del 2004. A la Fundació Salut Alta, fa unes setmanes, vam tenir l’oportunitat de comparèixer al Parlament per apropar la realitat complexa de barris com la Salut Alta de Badalona a diputats i diputades i fer propostes perquè es tinguin present totes les realitats existents al territori.

Donat que hi ha barris com la Salut Alta que contemplen totes les situacions considerades com a prioritàries, vam proposar analitzar en detall la realitat de cada territori per detectar prioritats i, sobretot, per tenir dades públiques de totes les vulnerabilitats que travessen l’àmbit urbà, ambiental i social del territori. Com a entitat socioeducativa que acompanya a infants, adolescents i famílies de Badalona, considerem clau comptar amb la participació dels infants i adolescents en tot allò que fem, incloses les iniciatives legislatives.

És per aquest motiu que vam aprofitar la nostra intervenció per destacar la falta de mirada educativa i de protecció a la infància imprescindible per dignificar l’entorn dels infants i adolescents i vetllar pels seus drets. Els entorns urbans han de ser inclusius i protectors. La falta de zones verdes, d’àrees de joc a l’espai públic, l’existència de passadissos, carrers sense il·luminació... també generen desprotecció a la infància.

En la majoria de casos, les polítiques públiques no tenen present les veus en primera persona i en present d’infants i joves. Creiem que és molt important situar-los al centre de les polítiques públiques perquè són les persones que viuen als barris qui poden transformar-los. En la nostra compareixença vam contemplar com a crucial la dinamització de comunitats de veïns i veïnes allà on no hi ha un sentiment de pertinença al territori. Tenir xarxes de suport, espais d’interacció comunitària per a totes les edats on dir la nostra, sentir-nos escoltats i escoltades són aspectes socials molt rellevants de cara a facilitar la convivència i iniciar canvis urbanístics.

A la Fundació vam aprofitar les setmanes d’inscripcions als casals d’estiu per saber quines necessitats tenen infants, adolescents i famílies en el moment que arriben les vacances. 64 famílies del barri han expressat, a través d’una enquesta, que participar de les activitats d’estiu és una oportunitat pels seus fills i filles per fer activitats lúdiques, educatives i de relació entre iguals en un 79,7% dels casos. Un 20,3% han indicat que les activitats de lleure durant els mesos de vacances escolars són necessàries, simplement, per sortir de casa.

Per això, un any més, en un entorn com la Salut Alta engeguem la campanya #motxilla2022 per garantir que 120 infants i adolescents de la Salut Alta gaudeixen d’experiències d’estiu i no passin tots aquests mesos tancats a casa, perquè casals, colònies, campaments... allà on es concentren els nivells socioeconòmics més baixos haurien de ser drets garantits per a tots els nens i nenes a l’estiu, i durant tota la resta de l’any.

Volem uns barris inclusius, que dignifiquin i protegeixin a la infància. Entorns urbans que facin créixer el sentiment de pertinença al territori, que facilitin les relacions entre veïns i veïnes... barris on gaudir de grans estius. Si has arribat fins aquí: gràcies! Pots saber més del nostre projecte i conèixer la campanya d’estiu de la Fundació a www.fundaciosalutalta.org

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article