TMB expulsa malalts i vulnerables del transport públic


No puc fer servir el metro de Barcelona perquè TMB no garanteix la meva seguretat. Només cal fer un trajecte curt per adonar-te que s’ha generalitzat deixar de portar mascareta. En plena onada, amb cinc setmanes de pujada de casos de Covid-19, l’atenció bàsica saturada i els ingressos als hospitals pujant des del mes d’abril, TMB ha permès que s’escampés la possibilitat d’anar sense mascareta. Malgrat l’evidència, TMB ho està permetent cada dia.

El transport públic és un servei essencial que només es pot oferir amb la seguretat mínima. No és opcional que les persones puguin o no fer-lo servir perquè moure’s per la ciutat és una necessitat essencial i un dret per moltes raons.

TMB es dedica a copiar i enganxar la mateixa cantarella quan alguna persona els recrimina la situació per les xarxes socials. Una manera de gestionar tot plegat de forma bastant limitada. S’espera molt més d’una institució amb tanta responsabilitat a la ciutat.

Alguns vagons directament no porten cap cartell recordant que és obligatori fer ús de la mascareta. A aquest aspecte s’ajunta amb les constants incidències amb els àudios dels diferents trens que tampoc no ho avisen. Malgrat que aquestes mesures està clar que no serveixen, es dona el cas que en molts casos ni estan en funcionament.

Justament el transport públic té un component social i de responsabilitat social prou important perquè TMB hagi incorporat ja un pla B i un pla C per pal·liar la situació que es dona sota la seva responsabilitat de manera constant des de fa setmanes. És greu que les mesures de TMB siguin les mateixes des de fa dos anys i que ningú amb responsabilitat hagi reaccionat davant de la nova situació.

Però a més, el que ha quedat clar durant aquestes setmanes és que posar un cartell i una gravació no és suficient per garantir la seguretat de les persones que fan ús del transport públic. Què implica això? Que TMB expulsa especialment als col·lectius de persones malaltes que no es poden permetre els riscos i a les persones més vulnerables com ara la gent gran.

Està clar que no tenir cap estratègia no ha funcionat i que a mesura que més passa el temps més difícil serà solucionar-ho. Però TMB ha optat per no fer res malgrat que té evidències que està expulsant moltes persones del transport públic o bé les està exposant a una situació que en termes de seguretat per la salut no és l’adequada.

Però a més a més, augmentar la pressió als hospitals no només és una qüestió greu per les persones infectades. Tensar el sistema públic de salut significa retardar intervencions o l’atenció especialitzada a les persones. I no només això, també significa augmentar les restriccions en recursos residencials per a gent gran o limitar les visites als hospitals fins i tot de les persones que potser no podrem veure amb vida una setmana després. Ben pensat, els responsables d’aquesta expulsió dels més vulnerables del transport públic cobraran igual a final de mes i tindran el lloc de feina assegurat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Joan Barcelona
1.

MIra que sou cansins amb l'acientífica mascareta.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article