Si no et mulles, ets corresponsable de les males actituds dels altres


Sovint al nostre voltant hi ha persones que tenen actituds discriminatòries o poc adequades envers els altres, pel fet de ser d’una cultura diferent o per conviure amb algun tipus de discapacitat o problema de salut mental. Sota el meu parer, són persones desinformades i que sovint la por a allò que els hi és desconegut els fa actuar de manera errònia.

A la Fundació L’Esguard atenem a persones en risc d’exclusió social i que sovint, a més a més, pateixen situacions de discriminació. Un cas molt recurrent entre les persones que estem atenent és l’accés a la realització i gestió de qualsevol tràmit de manera autònoma. L’equip de tècniques de l’àrea social s’esforça cada dia per treballar, juntament amb les persones ateses, les eines necessàries per afrontar el dia a dia amb el grau més alt d’autonomia possible. Ara bé, què passa quan els que no tenen eines són la resta de la societat? Aquest fet suposa una dificultat greu per a les persones que estan treballant per reconstruir el seu projecte de vida.

La conseqüència més evident d’aquestes discriminacions és la por i aquesta ens predisposa a com ens relacionarem amb aquella persona. La por pot esdevenir o bé per desconeixement o per idees preconcebudes sobre aquell tema en concret, per exemple la creença que les persones amb trastorn mental són perilloses, o bé perquè empatitzem i ens emmirallarem amb allò que creiem que ens pot passar a nosaltres, i, per tant, ens crea rebuig.

Sovint la societat no està preparada per entendre i comprendre les necessitats dels altres. Tendim a culpabilitzar i generalitzar, fet que no ens ajuda ni a nosaltres mateixos. Hi ha un tema important de desconeixement i de poca prudència envers com ens comuniquem i ens respectem com a societat diversa.

Segons dades dels professionals de l’entitat Obertament, un 80% de les persones que conviuen amb algun trastorn mental han patit algun tipus de discriminació o estigma al llarg de la seva vida. Aquest fet és gravíssim, ja que atempta contra els drets i la dignitat de les persones.

Com a educadora social, soc corresponsable d’allò que succeeix al meu voltant. Hem de tenir clar, que els agents socials ho som les 24 hores i que hi ha situacions de les quals no ens podem desentendre. Calen persones que es mullin per un bé comú. Per tant, cal practicar la pedagogia cada vegada que en tinguem una bona oportunitat, tots i totes en som corresponsables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Marcos Vic
1.

Son muy Buenos profesionales a a mí personalmente me devolvieron la vida les tengo que agradecer la persona que soy hoy en día muchísimas gracias os quiero

  • 0
  • 0

Comenta aquest article