Com fer polítiques d’igualtat i feministes arreu?


El Govern ha situat la #TransformacióFeminista com a un dels eixos estratègics de la present legislatura, imprescindibles per a la Catalunya del segle XXI. Parlem de fer vides vivibles, d'eliminar les desigualtats estructurals que afecten amplis sectors de la nostra societat, d'una revisió profunda de la planificació, el desplegament i l'avaluació de les polítiques de la Generalitat des d'una perspectiva feminista interseccional. Al capdavall, de fer efectiu el desplegament de les lleis d'igualtat efectiva entre homes i dones; del dret de les dones a erradicar la violència masclista; de garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia; de garantir la igualtat de tracte i no discriminació; de l'articulació de xarxes de serveis.

És evident, però, que aquestes desigualtats estructurals necessiten ser combatudes des de diferents espais. I és que el Govern pot fer de palanca per a la #TransformacióFeminista, però necessita totes les institucions, l'acadèmia, la societat civil, els agents econòmics i socials o el sector privat per ser una realitat. Per això les polítiques locals d'igualtat i feminismes són estratègiques per a aquesta transformació i no són possibles sense la capil·laritat territorial dels ens locals.

Fa tot just dues setmanes, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació de Micropobles de Catalunya signaven, amb la Conselleria d'Igualtat i Feminismes i l'Institut Català de les Dones, un acord històric de finançament per a les polítiques locals d'igualtat i feminismes. Aquest acord suposa dotar d'estabilitat financera les polítiques i serveis locals d'igualtat i feminismes per al període 2022-25, duplica els recursos destinats fins al moment, millora les condicions laborals de les professionals i, en resum, les articula i estabilitza i en millora la qualitat.

L'Institut Català de les Dones incrementa els recursos destinats a la xarxa de Serveis d'Informació i Atenció a les Dones en 1,7 milions d'euros, estableix per primer cop els perfils professionals de la xarxa, incorporant el suport administratiu, i prepara un salt endavant pel que fa als sistemes d'informació. En conclusió, l'acord per al finançament dels ens locals en matèria d'igualtat i feminismes posa les bases per al futur de les polítiques d'igualtat i feminismes, dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones i, en definitiva, ens acosta més a la #TransformacióFeminista.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article