Lideratges col·laboratius


Els temps estan canviant i els lideratges també. Avui en dia ens semblen força lluny aquells líders carismàtics, normalment blancs, normalment heterosexuals i normalment homes que movien les masses i les agitaven a l’acció com si fossin un remat d’ovelles. Ara també tenim líders que mouen masses, però no tenen res a veure amb la política i fins i tot en defugen explícitament: són les grans dives de la música o els grans influencers de les xarxes, per exemple. Al cap i a la fi, usen la seva feina de lideratge per a un fi propi.

En canvi, quan es tracta de lideratges que busquen un fi comunitari ens trobem que la societat ha deixat de creure en el format normatiu dels grans prohoms. Ja fa temps que penso que la millor manera de gestionar el poder és la via compartida i que la millor manera de prendre decisions que puguin afectar a moltes persones és la via del consens i el debat. Però a la vegada penso que cal anar més enllà i horitzontalitzar encara més els lideratges polítics i fins i tot, i per què no, eliminar algun dia les figures burocràtiques que ens porten inevitablement al model messiànic de la majoria de càrrecs públics. Per què no tenir algun dia una presidència de la Generalitat compartida?

Un lideratge col·lectiu al principal òrgan de govern del nostre país sembla ara una utopia, però hem tingut experiències de colideratge en el passat i tenim algunes experiències de colideratge actuals en àmbits polítics de la nostra societat. El colideratge pot ser un primer pas cap a aquest model que defugi de la verticalitat i ens acosti cap a una governança democràtica de caràcter molt més participatiu.

Una de les cooperatives més grans que tenim a Catalunya, Suara, està dirigida per una gerència compartida entre la Laura Peracaula i el Tomàs Llompart. També un partit polític, ara passat a millor vida, ICV, va estar un temps presidit per un tàndem entre el Joan Herrera i la Dolors Camats. Però potser el cas que més pot cridar l’atenció per ser força únic és l’experiència de coalcaldia que es va constituir a Altafulla l’any 2019 entre en Jordi Molinera i l’Alba Muntades.

Totes aquestes experiències no deixen de ser senyals que alguna cosa està canviant en la nostra manera de concebre els lideratges i esperem que la via del lideratge col·laboratiu sigui la ruta que s’erigeixi en els anys vinents com la millor via per continuar reforçant els valors democràtics en la nostra societat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article