Oportunitats per transformar(-nos)


Han passat ja unes quantes setmanes d'ençà que va acabar l'escola i han estat molts els infants, adolescents i joves d'arreu del territori català que han gaudit d'un juliol ple d'activitats als casals d'estiu o que han marxat amb una motxilla ben carregada amb tot el que els feia falta per cada dia de colònies, campaments o travessa.

Aquesta motxilla, però, ha tornat encara més plena! I no perquè s'hagin endut, sense voler, alguna peça de roba d'un company o companya d'habitació (que també podria ser), sinó perquè de tota activitat d'estiu tornem molt més carregats. Ja ho deveu sospitar, però els moments especials viscuts a les activitats d'estiu, encara que no suposen un pes extra a la motxilla, són inacabables, petits tresors dels quals en tornem a vessar.

Al llarg del mes de juliol he estat fent visites a les activitats dels centres i clubs d'esplai del MCECC, he tornat a trepitjar les cases de colònies on vaig anar de nena i la il·lusió és immensa, perquè per a un infant o jove, el que es viu a les activitats d'estiu es transforma en un munt de records que, ben us asseguro, queden per sempre a la memòria: compartir mil abraçades amb els amics i amigues del grup d'edat, riure amb les motivacions dels monitors i monitores disfressats de ves a saber que, estirar-nos a les màrfegues de nit sobre l'herba per veure les estrelles i tenir la sort de veure un estel fugaç, viure un primer petó, aturar-nos a reflexionar sobre el dia prenent consciència del que hem viscut... I és que no arribeu a imaginar la riquesa d'aprenentatges que s'enduen i ens enduem amb les activitats d'estiu, el valor del lleure educatiu és incalculable.

D'altra banda, però, som conscients que la realitat social està empitjorant amb la situació actual que vivim i això queda reflectit en l'increment de les llistes d'espera als centres socioeducatius o en l'augment del nombre de beques sol·licitades per activitats de lleure o pels menjadors escolars.

Malauradament, cada cop són més les famílies que tenen dificultats per cobrir unes necessitats bàsiques, com l'alimentació o l'accés a un habitatge digne, i, per descomptat, aquests fets repercuteixen en el benestar dels infants, els quals, poden acabar vivint situacions d'angoixa que haurien de resultar-nos alarmants.

En conseqüència, és essencial i ha de ser prioritari assolir el màxim de participació possible d'aquests infants i joves a les activitats d'estiu, a l'agost no s'atura la pobresa, ni les ganes de gaudi que tenen. Cal que tothom tingui l'oportunitat d'accedir a les activitats que s'organitzen estiu rere estiu, especialment aquells infants i joves que viuen en situacions d'especial vulnerabilitat, oferim-los altres espais d'igualtat, segurs i protectors. A més a més, aquests espais solen involucrar entorns fora dels seus municipis, on es beneficien del contacte directe amb la natura, podent desenvolupar hàbits saludables, així com la conscienciació envers la problemàtica ambiental actual.

I, si encara us pregunteu per què és tan important aquesta oportunitat de descobrir i viure el lleure, només cal que pregunteu a tots els monitors i monitores que pugueu, en cada resposta trobareu un motiu diferent, escolteu amb atenció. No estem simplement passant-nos-ho bé mentre juguem i adquirim alguns valors, hi ha un rerefons molt més gran que aquest, el lleure EDUCA.

El creixement personal en l'educació no formal és un enriquiment difícilment igualable, és una educació basada en valors com el respecte, l'acollida, l'escolta, l'esperit crític, la cultura de pau, la implicació envers la comunitat... que ens permet invertir en el present i en el futur de la nostra societat, els infants.
Som moltes les persones que dediquem el nostre temps de manera voluntària a fer possible aquesta realitat, perquè creiem amb fervor en la capacitat transformadora de l'educació en el lleure. Cap de nosaltres dubtarà ni un segon en recomanar participar d'unes colònies, campaments, rutes o casals d'estiu perquè som conscients de com ens ha fet créixer a nosaltres i desitgem que siguin moltes les persones que puguin sentir aquesta màgia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article