Construir igualtat amb la infància i l’adolescència 


Els últims anys, sobretot des de 2017, amb l’auge de les mobilitzacions vinculades al 8M i moviments a les xarxes socials com el Me too, la discriminació per raons de gènere han estat un dels temes centrals en les agendes públiques a Catalunya i Espanya. Les administracions han iniciat una cursa per reduir les desigualtats en aquest terreny amb la implementació de plans d’igualtat als sectors públics i privats, amb legislacions específiques i amb l’alliberament de recursos en la lluita contra les violències masclistes.

Amb tot hi ha terrenys que queden a l’ombra d’aquestes polítiques, especialment en els àmbits de relacions socials i sexo afectives. La infància i l’adolescència són, sense cap mena de dubte, els sectors poblacionals on més es pot treballar per mirar de reduir discriminacions que durant dècades han estat normalitzades.

Que infants i adolescents prenguin consciència hauria de ser, doncs, una prioritat, i per això cal que totes treballem plegades. No serà fàcil veient els índexs que revelen algunes enquestes recents A l’estudi “Percepció de la violència de gènere en l’adolescència i la joventut”, publicat el setembre de 2021 per Save The Children, es constatava que només un terç dels nois i les noies joves de 15 a 29 anys identifica com a violència les pràctiques de submissió digital, mentre que un altre terç considera “inevitable o acceptable” controlar els horaris de la parella, impedir-li que contacti amb familiars o amistats o dir-li què pot o no pot fer. I en l’estudi publicat per la Fundación FAD Juventud revelava que un de cada cinc adolescents i homes joves creu que la violència de gènere és només un “invent ideològic” creat pel moviment feminista.

És per això que es fa més necessari que mai que les entitats i organitzacions que acompanyem la infància i l’adolescència reflexionem i compartim coneixement i aprenentatges per revertir aquesta situació. Aquest és precisament l’objectiu del 26 Fòrum FEDAIA que se celebrarà els dies 5,6 i 7 d’octubre amb el títol “Avancem en la perspectiva de gènere en la infància i l’adolescència”.

Serà un punt de trobada de professionals i expertes que debatran i dialogaran, des de diverses vessants i sensibilitats, sobre la perspectiva de gènere en l’educació, l’atenció i acció socioeducativa adreçada a la infància i l’adolescència. S’abordaran temes com les masculinitats crítiques, l’abordatge de la igualtat de gènere en el dia a dia d’infants i adolescents, coeducació, diversitat, les violències i abús. També s’abordarà fins a quin punt les professionals ens hem de reeducar per superar el patriarcat, com a sistema atàvic i com a origen de la discriminació de gènere, que ha travessat tots els marcs de pensament i acció durant molt de temps.

A través de ponències, tallers i xerrades, i amb l’acompanyament de noms propis com el d’Isabel Duque, Psicowoman, o Lucia Ortiz, advocada, entre moltes altres, amb l’objectiu d’abordar totes aquestes qüestions.

L’augment de les formes de consum cultural i informatiu que permeten les tecnologies estan comportant un retorn en alguns aspectes a una concepció arcaica pel que fa a la distinció i rols dels gèneres en indústries tan populars com els videojocs, alguns productes audiovisuals i l’accés a continguts per a adults que refermen formes de masculinitat crítica. Un retrocés que també s’està produint en un marc polític amb opcions que representen una involució en el camí cap a la igualtat i que representen esculls als quals s’hi haurà de fer front.

FEDAIA a través del seu Fòrum vol posar el seu granet de sorra en el camí per generar dinàmiques capaces de sobreposar-se a les amenaces que posen en perill la igualtat de totes i per extensió la igualtat d’oportunitats per a tothom. Perquè treballar per una perspectiva de gènere no és una opció, és una obligació si volem societats més justes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article