Un únic model familiar


Avui el tema principal és la responsabilitat i la necessitat d'identificar a què li anomenem família, qui la compon, què ens aporta, quin paper tenim i què podem fer cadascú de nosaltres en la mateixa. Per tal de defugir del concepte de família biològica predeterminada i fixa, en la qual nosaltres com a individus no tenim res a fer, només pertànyer a ella assumint totes les conseqüències que se'n deriven.

En la nostra línia, donant molta importància al qüestionament de diverses realitats i al sentit crític, considerem que el concepte de família s'ha de revisar, ja que pot venir acompanyat de moltes creences que poden portar-nos a actuar de forma automatitzada sense parar-nos a pensar en si compartim o no els criteris que ens estan oferint.

Seguint el model d'Ecologia Emocional, la família és un sistema obert, dinàmic i flexible que canvia a la vegada que els seus integrants evolucionen, on han d'aparèixer valors compatibles de les persones que la componen. Esdevé un lloc de trobada on es permet créixer (no sobreviure) establint un tipus de vincles pròxims, basats en la llibertat, l'amor, la generositat, el respecte i la solidaritat. De fet, tal com mencionen Soler i Conangla, 2014: “És emocionalment ecològic i intel·ligent escollir relacions que ens permetin créixer i ser millor, en lloc de resignar-nos al que la genètica, l'atzar o la cultura ha establert com a obligació”.

Què fem si no és així? Segurament hi ha múltiples formes de fer-ho, però nosaltres ho englobem en tres grans accions: treballar per un canvi, on es pretén continuar en el mateix sistema afegint o modificant diversos aspectes; rendir-se, on s'accepta la situació oblidant les prioritats pròpies, o marxar, on s'abandona el sistema en la cerca d'un altre diferent. Per a prendre una decisió i passar a l'acció, ens sembla important fer una valoració de diferents ítems, com és l'energia de la qual disposem, les possibilitats d'aconseguir-ho, les repercussions que tindrà en nosaltres mateixos, en els altres o a l'entorn o altres factors externs.

Des del nostre punt de vista, l'ideal seria que, tant la tipologia de família com els tipus de vincles que s'estableixen en ella, fossin escollides pels seus integrants, donant lloc al naixement de noves i diferents formes familiars, ampliant d'aquesta manera el concepte rígid i caducat que encasella a tothom en un únic model familiar.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article