L’estiu vinent, pensem en el futur, fem turisme sostenible


Acaben les merescudes vacances, tornem a les feines i a les rutines diàries, revisem les fotos, compartim les experiències que hem viscut. I en veure les imatges i en recordar alguns moments d'aquest estiu ens assalta una fiblada de dubte: hem recorregut milers de quilòmetres per passar les nostres vacances? Hem utilitzat el cotxe privat? Ens hem allotjat en grans complexos hotelers poc respectuosos amb l'entorn? En resum, hem posat en pràctica durant les nostres vacances el mateix concepte de respecte pel medi ambient i per l'entorn que intentem aplicar a la nostra vida diària? Hem tingut unes vacances realment sostenibles?

Davant de la situació d'emergència climàtica que viu el món, el turisme no pot quedar-ne al marge i s'ha de transformar per ser més respectuós amb el medi i amb les diferents cultures que hi viuen. Durant les darreres dècades, el sector del turisme ha crescut de manera exponencial (i passat el parèntesi de la pandèmia, aquest estiu ha revifat amb força) sense tenir en compte les conseqüències que això pot tenir per al medi natural i per a la societat.

Diferents estudis del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya afirmen que, d'una banda, el nostre medi natural s'ha vist afectat per un augment de la contaminació i una progressiva desaparició dels espais naturals, la qual cosa ha perjudicat la biodiversitat de les espècies. Per una altra banda, destaquen que la societat ha hagut de fer front a conflictes veïnals provocats pel turisme de masses i a pèrdues econòmiques derivades de la desaparició del comerç local, entre d'altres.

Si seguim mantenint aquest model de turisme, el planeta no podrà sobreviure i la diversitat de colors que formen la Terra esdevindrà una gran gamma de grisos. Però si coneixem aquesta realitat, per què ens quedem de braços plegats?

Ha arribat el moment de deixar enrere el turisme de masses per abordar un turisme responsable que promogui les estades en petits hotels locals, l'ús del transport públic, el comerç de proximitat i la cura per l'entorn natural. Només a través d'un turisme sostenible podrem gaudir de beneficis com la conservació del medi natural o la cohesió entre turistes i residents.

Ara que en tornar de l'estiu toca fer un cert balanç, fem-nos el propòsit d'enfocar de manera diferent les nostres pròximes vacances. A l'hora de triar la propera sortida pensem en espais menys concorreguts, contactem amb personal del sector que cregui en la conservació del medi natural, busquem allotjaments que tinguin en compte la població local i sobretot, quan nosaltres siguem els turistes, mantinguem una actitud respectuosa amb l'entorn i amb les persones que hi viuen.

Només posant en pràctica un turisme sostenible podrem posar el nostre granet de sorra per frenar l'emergència climàtica i cap a un planeta més sostenible i respectuós amb les formes de vida i cultures que són precisament el que enriqueix el nostre món.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article