La bretxa salarial de gènere i el tercer sector


La bretxa salarial de gènere ens sona lluny. La legislació i les polítiques públiques ens van encarant progressivament cap aquesta realitat, però al tercer sector ens segueix sonant molt lluny. Per què? Doncs perquè les dades ens demostren que en el nostre sector hi ha menys bretxa que en altres, perquè considerem que som un sector sensible a les desigualtats socials i, per tant, les tenim en compte totes, i perquè som un sector altament feminitzat i, en conseqüència, la bretxa no hi té cabuda. Tots aquests arguments són reals, però només expliquen una part de la realitat del tercer sector.

La bretxa salarial és, d’entrada, un indicador numèric però, sobretot, és el reflex de totes les desigualtats de gènere que es produeixen en el món dels treballs, així en plural –després explicarem per què–. Així doncs, l’interessant de la seva anàlisi no és tant el percentatge final sinó l’oportunitat d’identificar i comprendre quines són i perquè es produeixen les diferents desigualtats de gènere que s’acaben traslladant a la bretxa. En aquest punt en el tercer sector social tenim molt a reflexionar. Plantegem a continuació alguns dels elements claus.

El tercer sector social es dedica eminentment a les cures. Sabem que l’àmbit de les cures ha estat, sempre, simbòlicament i pràctica associada a les dones i a la feminitat. Històricament, els treballs de les dones a l’intern, en les llars, centrats en les cures, han estat invisibilitzats i menystinguts perquè no se’ls ha atorgat un valor productiu i, per tant, monetari. No és casualitat, doncs, que el tercer sector es trobi sovint davant d’un menysteniment molt evident en la comparativa amb altres sectors econòmics tot i ocupar un percentatge significatiu del PIB tal com apunta el tercer baròmetre d’entitats no lucratives. Així doncs, ja trobem aquí una primera bretxa i una primera reflexió. Les persones que treballem (en la seva majoria dones) en el tercer sector tenim una bretxa important respecte a les persones que treballen en altres sectors degut, en gran manera, a la seva consideració “femenina”.

Però si aprofundim una mica més en la realitat del propi sector veiem que també es reprodueix aquesta lògica. Les retribucions en els “subsectors” més vinculats a la cura de persones també solen ser més baixes i més feminitzades. La definició d’aquestes funcions de cura bàsiques solen ser considerades de menys vàlua que altres que són situades jeràrquicament per sobre. És el que anomenem “el terra enganxós”.

Si anem a l’altre extrem de la piràmide, és a dir, a les posicions de direcció en el sector hi trobem moltes més dones que en altres sectors laborals, però també observem que la majoria d’homes del sector estan concentrats en aquestes posicions de direcció. És a dir, en el sector social hi ha més dones a tot arreu, però estan menys representades en la direcció que en la base.

Així doncs, podem considerar que el sector també ha d’estar atent a les desigualtats de gènere que reprodueix com ho fa la resta del mercat laboral. Però, d’altra banda, tenim una gran oportunitat com a sector per reivindicar el nostre lloc en la construcció d’una societat més justa. La transformació cap a un món més feminista passarà per prendre consciència des d’una vessant pràctica i aterrada sobre què significa realment posar la vida i la cura al centre de les polítiques públiques i les actuacions que se’n desprenen. Un àmbit econòmic i laboral que centra la seva activitat en cuidar, acompanyar i restablir justícia social ha de ser necessàriament un sector a reivindicar i potenciar per a qualsevol govern que vulgui fer aquest tomb feminista.

Així mateix, el fet que el sector ofereixi recorreguts laborals i professionals per les dones també ha de ser una qüestió a posar en valor, no només quin és l’objecte de la nostra tasca sinó també com la desenvolupem. El tercer sector social té la possibilitat de ser un sector de referència en la construcció de models de treball que facin possible que la vida personal, laboral i familiar puguin ser compatibles amb el compromís intacte vers la nostra tasca.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article