Benestar emocional de les famílies en situació de vulnerabilitat 


Des de fa ja un temps hem viscut davant moltes situacions d'incertesa que ens ha evidenciat moltes dificultats emocionals a les quals hem hagut de fer front. Aquesta pandèmia ha posat en relleu i ha visibilitzat la necessitat de fer acompanyament emocional a les famílies i als seus infants i joves. L'informe de l'Observatori dels Drets de la Infància ha posat en evidència que els recursos públics per atendre a infants i joves en salut mental són insuficients, i en molts casos han de recórrer a l'atenció privada. Però, i les famílies amb pocs recursos econòmics? On poden ser ateses? Els centres socioeducatius estem sent part de la resposta a aquesta demanda, però continuem sense poder abordar totes les necessitats de les persones que atenem.

El nostre principal objectiu se centra en prevenir hàbits i conductes de risc per a la salut emocional i el bon desenvolupament social de nens, nenes i adolescents. Com a psicòloga crec que és bàsic treballar de la mà i de forma coordinada amb l'equip educatiu. Estar present i acompanyar a les persones educadores també és important, ja que són elles les que més temps passen amb els infants. Donar-les eines i recursos les ajudarà a tenir més estratègies davant de qualsevol situació amb els infants i joves.

La majoria de famílies que atenem diàriament es troben en una situació de vulnerabilitat en relació amb les seves funcions parentals; manca de límits, sobreprotecció, manca d'estratègies personals per fer front a diverses situacions del seu dia a dia, i expressen el seu neguit. Des de suport psicològic, dotar d'eines i recursos és un dels nostres objectius. Però de vegades no som conscients de les motxilles personals que cada mare i pare porta al darrere; experiències viscudes, situacions de violència, abús de substàncies i molts altres factors que, de vegades, dificulten el seu paper en la criança dels seus fills i filles. En la majoria de casos també atenem als infants i joves, que d'una manera o altra demanen atenció i que algú que els escolti.

Des de la Fundació Comtal creiem en la importància de defensar els drets de les famílies que més pateixen per la situació de vulnerabilitat que viuen. Les famílies tenen dret a ser acompanyades en el seu paper de mare, pare o referent legal; creiem que només donant suport i sostenint-les podrem tenir infants més feliços i resilients.

Tenir cura del seu benestar emocional és cabdal per fer front a les situacions de conflicte i dificultats que es poden trobar en la seva vida diària. També crec que és primordial el suport i acompanyament que necessiten els equips educatius per poder sostenir a aquests infants, joves i adolescents que atenen dia a dia; no només donant i proporcionant més recursos en aquesta línia, sinó que d'aquesta forma aconseguirem equips més saludables emocionalment i més eficients. És per aquest motiu que promovem el dret a la salut i a ser acompanyat, i treballem dia a dia per oferir recursos i eines personals per tal de gaudir d'una vida satisfactòria i saludable en tots els sentits.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article