Cohabitatge cooperatiu feminista: aquest és el camí


Que l'habitatge és un problema estructural fa anys que ho sabem, però les dades de l'Insocat publicades per ECAS en el seu darrer informe ens certifiquen allò que veiem als nostres carrers i el dia a dia amb les persones que atenem a les entitats. A Catalunya més de dos milions de persones viuen en habitatges inadequats o insegurs, el que significa gairebé 700.000 llars, que principalment són famílies amb infants, llars monoparentals encapçalades per dones, persones joves soles, o persones migrants.

Les entitats socials hem hagut d'anar introduint la qüestió de l'habitatge en els nostres programes de manera transversal, perquè les persones que acompanyem pateixen, cada vegada més, situacions d'habitatge inadequat, insegur, o sensellarisme. Des de Surt, no som una excepció, i ja fa gairebé 30 anys que acompanyem a l'empoderament de les dones des d'una mirada integral, basant la nostra feina en l'empoderament personal, econòmic, comunitari i sociopolític de les dones, i amb una metodologia pròpia que assegura l'èxit dels nostres programes.

La manca d'habitatge social que existeix a Catalunya provoca que les entitats no podem oferir allò bàsic i indispensable per tot procés d'autonomia: un sostre digne. És per això que des de Surt hem començat a treballar en projectes innovadors i col·laboratius, en aliança amb altres entitats, per poder donar resposta a aquesta necessitat. I és per això que no vam dubtar en participar del projecte de La Renegà de cohabitatge cooperatiu feminista, en el que dos dels pisos cooperatius seran habitatges socials destinats a dones que han estat víctimes de violències masclistes.

El projecte és innovador en molts aspectes. El cohabitatge cooperatiu és una fórmula que cada vegada veiem més a Catalunya, perquè es construeix des d'una lògica diferent, no basada en el capitalisme i la propietat privada, sinó en la vida en comunitat i la construcció d'una societat basada en la col·lectivitat i la solidaritat. Des de Surt treballem sota aquests valors, i si a més, la cooperativa afegeix una mirada feminista en aquest projecte, basant el cohabitatge en les cures, i construint un espai entre dones que es donen suport i es cuiden i construeixen des de mirades diferents, encara ens hi sentim més identificades.

La Renegà és un model pioner que creiem que cal potenciar: el cohabitatge cooperatiu amb una mirada feminista, que vol construir comunitat i societat des d'uns valors basats en la cura i la comunitat. Les dones que puguin viure en aquests habitatges socials cooperatius viuran un procés d'empoderament personal compartint vida amb altres famílies de la cooperativa, participant en les decisions de la comunitat, i construint una comunitat d'habitatge. Poder comptar amb dos habitatges socials en una cooperativa feminista permetrà a les dones que hi visquin no només tenir una llar, sinó viure en una comunitat basada a les cures que les acompanyarà en tots els processos, per així refer les seves vides, recuperar l'autoestima i guanyar una plena autonomia.

Estem convençudes que aquest model és el camí a seguir si volem construir una nova societat basada en el treball comunitari, les cures, i amb mirada feminista; però per poder avançar també cal el compromís dels ajuntaments.

La manca d'habitatge digne és un problema gravíssim a Catalunya, que hauria d'estar entre les prioritats polítiques de tots els ajuntaments. Cal que aquests vegin els avantatges de promoure habitatges cooperatius, i que aquests incloguin habitatges socials per a persones vulnerables. A banda, tenint en compte que les principals afectades per la necessitat d'habitatge social són les famílies monoparentals encapçalades per dones, es fa imprescindible introduir la perspectiva de gènere en totes les accions que es duguin a terme des dels municipis.

Per això des de Surt també fa 30 anys que fem incidència política i sensibilització als ajuntaments perquè incorporin aquesta mirada feminista en el seu dia a dia, i en les polítiques locals. Ho fem promovent el desenvolupament de plans d'igualtat, plans feministes o acompanyaments per aplicar la perspectiva feminista en la municipalitat. Les polítiques municipals amb mirada feminista no vindran soles, però des de Surt estarem sempre al costat d'aquells ajuntaments que vulguin impulsar-les, per acompanyar-los en aquests processos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article