25 anys al servei del Tercer Sector Social de Catalunya


Ahir va ser un gran dia per La Confederació, les seves entitats sòcies i el conjunt del Tercer Sector Social de Catalunya. Celebràvem els nostres vint-i-cinc anys al servei del Tercer Sector Social de Catalunya; vint-i-cinc anys de feina intensa enfortint les nostres entitats; vint-i-cinc anys mirant de contribuir i posar el nostre granet de sorra a la construcció d'una societat més justa i equitativa, on la iniciativa social sense afany de lucre que representem hi té un paper cabdal. I ho vàrem fer amb més de 150 persones, amics i amigues, reunides a El Born Centre Cultura i Memòria, encapçalades pel recentment nomenat conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, bon coneixedor de la nostra tasca.

Si hi ha un actor capaç de generar respostes adaptades a les necessitats socials de la ciutadania aquest és, sens dubte, el Tercer Sector. El treball de proximitat, la dimensió comunitària i el coneixement exhaustiu de les necessitats socials atorguen al Tercer Sector Social una posició privilegiada per oferir serveis, activitats i projectes flexibles i adaptats a les persones. I tot això es fa des del sense afany de lucre i amb vocació de servei públic. Perquè cal recordar, una vegada més, que el motor que impulsa l'activitat del Tercer Sector Social no és la recerca d'un benefici econòmic o particular, al contrari, és en tot cas la recerca d'un benefici col·lectiu i del benestar de la ciutadania, especialment la més vulnerable.

Però sense afany de lucre no vol dir amb ànima de pèrdua, menys encara quan aquesta pèrdua pot representar un retrocés en els drets socials. Cal ser sostenibles per poder continuar desenvolupant la nostra missió en millors condicions i és per això que ara fa vint-i-cinc anys, el sector decideix articular-se i organitzar-se des de la dimensió patronal, convençuts que junts podríem construir una eina útil al servei de les entitats socials del país; una organització que acompanyés la creixent professionalització del sector; que contribuís a la construcció d'un marc de relacions laborals de reconeixement professional; i que fos instrument per amplificar la veu del sector i multiplicar el seu impacte.

Aquesta és la realitat consolidada que representa avui La Confederació. Un espai que aglutina i representa la dimensió socioempresarial del Tercer Sector Social, amb tota la complexitat que això representa, des de la transversalitat d'acció i des del respecte a la diversitat de formes i expressions de la iniciativa social, i aquesta pluralitat és la nostra riquesa.

Però tot això no es genera de forma espontània. Som un projecte col·lectiu. Un engranatge on totes les peces són importants i es mouen amb un propòsit compartit: l'atenció a la ciutadania més vulnerable. El nostre camí no ha estat lliure d'entrebancs i ni de dificultats provocades pel context social, polític i econòmic del nostre entorn. Però si una cosa ens permet afirmar la perspectiva que ens donen aquests vint-i-cinc anys de trajectòria és que el Tercer Sector Social ha estat capaç d'evolucionar i adaptar-se, amb gran resiliència, a tots els reptes que s'han anat posant per endavant. Respostes innovadores al servei de la ciutadania. Crisi rere crisi, el sector ha estat capaç d'innovar i de posar la resposta a la ciutadania més vulnerable per davant de tot, fent mans i mànigues per donar continuïtat a l'atenció i al suport a les persones.

Els reptes socials són majúsculs i el context d'incertesa política que estem vivint en aquests moments requereix que com a sector puguem comptar amb el suport del govern i també amb la seva voluntat i responsabilitat de tirar endavant les polítiques socials del país. Amb la mà sempre estesa per treballar plegats, però també amb fermesa, apel·lem al compromís del Govern de la Generalitat i de la resta d'administracions públiques per fer una aposta decidida per ubicar el sector Social allà on pertoca, al costat de Salut i Educació, com a pilars fonamentals de l'estat del benestar. Cal una major inversió en les polítiques de protecció i és per això que apel·lem a la responsabilitat de tots els grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya per aprovar uns pressupostos per a l'any 2023 que, en matèria social, permetin donar una resposta adequada a les creixents necessitats socials i, alhora, contribueixin a reconèixer i a dignificar la tasca que desenvolupen els més de 100.400 professionals – un 75% dones – del Tercer Sector Social.

Aquesta aposta també ha de reforçar-se fent realitat el triple marc legislatiu que anem impulsant. Una Llei paraigües de l'Economia Social i Solidària – de la qual formem part - que marqui i promogui els principis i valors d'una altra manera de fer economia. Una Llei del Tercer Sector Social que, igual que ja han fet altres territoris, reconegui i valori el rol i la contribució a la societat dels milers d'entitats socials d'aquest país. I finalment, l'anhelada Llei d'Acció Concertada per a la provisió de serveis públics d'atenció a les persones de caràcter social. Una llei que asseguri la qualitat de l'atenció a les persones, la sostenibilitat dels serveis de responsabilitat pública, la millora de les condicions laborals de les professionals i el sense afany de lucre en la gestió dels recursos públics.

La raó de ser de La Confederació són les entitats i l'enfortiment de l'activitat que dia a dia desenvolupen arreu del territori per donar resposta a les necessitats de les persones, especialment aquelles que pateixen situacions d'especial vulnerabilitat, i és amb aquestes entitats, i amb el conjunt del Tercer Sector de Catalunya que volem continuar fent camí. Moltes gràcies a totes per acompanyar-nos i per fer-ho possible.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article