El paper de la infermeria, clau en els trasplantaments pediàtrics


Recentment, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha arribat a la fita dels 1.000 trasplantaments pediàtricsd’òrgan sòlid realitzats. Per donar a conèixer la importància d’aquest esdeveniment la Raquel, el David, l’Alejandro i l’Aina són els pacients protagonistes de la campanya que ha llançat Vall d’Hebron “Més de 1.000 trasplantaments pediàtrics. Més de 1.000 noves vides”, que explica el testimoni en primera persona de la història de salut d’aquests nens i nenes (alguns ja adults) i les seves famílies anys després del trasplantament.

Les malalties en edat pediàtrica que deriven en un trasplantament són molt específiquesi s’ha d’afegir a aquesta situació les conseqüències d’una malaltia crònica que ha anat evolucionant al llarg del temps i que ha determinat en el nen, en la majoria dels casos, el seu creixement i el seu desenvolupament, cosa que suposa un grau afegit de complexitat en tot el procés, especialment en l’intraoperatori.

És per aquest motiu que són molts els professionals que intervenen en aquest procés. Amb el pas del temps, el paper dels professionals d’infermeria dins de l’equip de trasplantament s’ha especialitzat de manera no reglada i ha desenvolupat competències específiques que els han permès establir plans de cures individualitzats en les diferents etapes del procés de trasplantament.

Així doncs, durant l’entrada en llista d’espera, la infermera de pràctica avançada valora i dona resposta de manera individualitzada a les necessitats del nen i dels seus cuidadors, fent d’enllaç amb la resta de l’equip, ja que l’evolució de la malaltia pot ser determinant i ningú sap del cert quin serà el dia del trasplantament.

En l’etapa del procés de donació i extracció d’òrgans, i en col·laboració amb la Coordinació de Donació i Trasplantaments, els professionals d’infermeria participen en la detecció, l’avaluació i l’entrevista amb la família del possible donant. Una vegada s’ha arribat a un consens i s’estableix que l’òrgan és viable, també desenvolupen rols actius i directes en l’equip quirúrgic tant en l’extracció com en la implantació del nou òrgan a quiròfan.

Una vegada el nen o nena surt de quiròfan, la qualitat de les cures d’infermeria altament especialitzada durant el postoperatori immediat a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron determinarà la seva evolució.

La condició de ser un infant trasplantat comporta per al nen o nena i la seva família adaptar-se a un nou estil de vida que inclou tractament, prevenció d’infeccions, dieta i activitat física, entre d’altres. Nous coneixements i habilitats que s’han d’anar assolint abans de l’alta hospitalària per tal d’assegurar el bon funcionament de l’implant. La infermera de pràctica avançada de trasplantament lidera, en col·laboració amb infermeria d’hospitalització, la capacitació a les famílies en aquesta darrera etapa, fent-ne després un seguiment acurat que es perllonga al llarg del temps fins al pas del ja adolescent a l’hospital d’adults.

El trasplantament d’òrgans constitueix un dels avenços més grans en la història de la medicina i s’ha convertit en una teràpia ja establerta que avui en dia salva i millora la qualitat de vida de milers de nens en tot el món. El paper de les infermeres és fonamental dins d’aquest procés, ja que desenvolupen rols específics dins de totes les etapes del procés. Però no oblidem que sense la generositat d’una família que, ben segur en un dels moments més difícils de la seva vida i de manera desinteressada, diu que sí a la donació, res de tot això seria possible.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article