Perquè el sensellarisme deixi de ser invisible


Segons l'informe de diagnosi del 2019 de la Xarxa d'Atenció a persones Sense Llar (XAPSLLB), hi havia 3.696 persones en situació de sensellarisme, 1027 de les quals dormien al carrer. Des del 2011, hi havia un augment de 1000 persones més a la ciutat de Barcelona en situació de sensellarisme, realitat que va en augment segons els últims estudis.

L'any 2021 hi havia 2.808 places d'allotjament en el teixit municipal o associatiu que, tot i haver-se incrementat un 32% des del 2018, estan ocupades totalment. Per tant, en aquests moments, la societat té una capacitat d'exclusió i expulsió més que no pas d'inclusió de les persones en situació de sensellarisme.

S'han fet altres recomptes de carrer a Catalunya, però encara no tenen un recorregut suficient per il·lustrar l'evolució en aquest municipi. Malauradament, el sensellarisme, afecta tot el territori.

Paral·lelament, vivim en una societat individualista on el jo pren les regnes, en època de metavers i avatars... Quan sortim de casa, no parem atenció a temes tan palpables com el sensellarisme i l'exclusió residencial. Vivim en un món hiperactiu, on el sensellarisme no es veu ni està a l'ordre del dia. De debò que estem més preocupats per continuar tunejant el metavers que no pas per acabar amb aquesta realitat indignant? És hora de començar a tocar de peus a terra i passar a l'acció.

Vivim en l'era del clickbait en la qual es premia el titular fàcil, el tweet discordant, l'insult... Hi ha tanta sobre informació que es necessita cridar molt l'atenció per ser vist. Iniciatives com ‘La Llar de totes’ d'Apropa Cultura, ‘l'Acció de Carrer’ organitzada per la XAPSLLB, ‘Batecs de Llum’ organitzat per la Fundació Arrels o espais d'opinió en mitjans d'acció social com el Social.cat, són més necessaris que mai. Però no són suficients. Tot i això, estem en un context institucional i mediàtic favorable a donar resposta al sensellarisme.

A principi d'any, es va tramitar la proposició de llei per “erradicar el sensellarisme” al Parlament. En el text s'afirma que “l'abordatge integral del sensellarisme és, en primer lloc, un imperatiu legal i un dels objectius del Govern de la Generalitat de Catalunya”. Aquesta proposta va ser escoltada i secundada per tots els partits polítics, conselleries i direccions generals del Parlament, exceptuant Vox.

Amb la fotografia es va fer un gran pas. Per ser reconegut primer t'han de conèixer. Per això, ara cal que la política reculli el guant d'unes entitats del tercer sector social i d'un món acadèmic que sempre han demostrat compromís. Cal consensuar la millor proposta i aprovar-la amb la màxima celeritat possible.

L'atenció a les persones en situació de sensellarisme ha de tenir una mirada conjunta i de país. I no ens podem permetre no aprovar una llei tan important per a la gent que més ho necessita.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Joan Franquesa Bremen
1.

D'acord amb tu, visca el liberate

  • 0
  • 0

Comenta aquest article