La força de la bona gent


Permeteu-me convidar-vos, amigues i amics lectors, a compartir una breu anàlisi sobre alguns factors rellevants que marquen les dinàmiques socioeconòmiques del món que vivim i que, conseqüentment, condicionen la nostra capacitat de gestionar la manera de voler viure com a persones i com a integrants d’un equip familiar.

En els últims anys hem estat protagonistes, i alhora persones espectadores, de fets i situacions importants que ens estan afectats negativament a tots a nivells diferents. Penso, per exemple, a la crisi climàtica, amb ja greus repercussions en la salut i en l’economia; o a una pandèmia molt agressiva que ha vingut per sorpresa i que ha portat la mort a moltes persones i conseqüències emocionals deteriorants per altres, sobretot en infants, adolescents i persones grans.

I, si mirem la qualitat de governar de molts polítics, observem que, en massa casos, la seva gestió està més en consonància amb els objectius i interessos del seu grup i els seus votants que de les necessitats autèntiques de la majoria de la ciutadania. Si a més s’hi afegeix la corrupció galopant, la manipulació que hi ha a través de les xarxes socials, les bandes terroristes, les màfies de la droga i les clavegueres de l’estat. Aquesta actual panoràmica social és depriment.

Deixeu-me esmentar finalment la crueltat i l’acarnissament dels infants i adolescents que practiquen l’assetjament escolar a altres seus iguals, que ha portat a alguns d’aquests al suïcidi i que a molts d’altres els ha deixat tocats de per vida. No és casualitat que recentment més de 225.000 persones han demanat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que s’articuli una llei més penalitzant contra aquests assetjadors i assetjadores.

La força de la bona gent davant d’un paisatge aspre

Tots aquests escenaris marquen una realitat molt negativa. Una realitat que esdevindria socialment i econòmicament regressiva per la majoria de ciutadans, si darrere de tanta porqueria no hi hagués un altre gran poder que contraposa a tanta ignomínia. Un conjunt d’actuacions generadores de qualitat social i humana, que s’inspiren en el bé i en la generositat, que esdevé una permanent denúncia de la dimensió negativa que acabo d’exemplificar. Jo n’anomeno la força de la bona gent.

Som i són els que aporten informació i talent, una gran càrrega d’energia sana. Són aquelles persones emprenedores i creatives que saben pensar solucions per a afrontar reptes nous. Són aquelles i aquells que saben alimentar l’autoestima a persones afeblides per alguna situació. Els i les que perdonen; que posen en pràctica actes de solidaritat, de suport a grups vulnerables. Són aquells rostres que, malgrat que els sobrepassa el seu estricte deure professional, salven situacions greus. Els i les que investiguen com combatre noves amenaces que poden comprometre la qualitat de vida necessària per a poder viure dignament. Aquelles persones que els mou essencialment la seva vocació de descobrir com atacar malalties i evitar morts. I en l’àmbit educatiu, centren la seva acció pedagògica en ensenyar a saber, però també, a saber ser, és a dir, sensibilitzar-se i implicar-se en els problemes socials.

Es tracta, en definitiva, d’ajuntar i potenciar tot el capital humà, persones i grups impregnats de valors i de capacitat cooperativa que saben practicar el ser “bona gent”, per anar creant consciència del nostre poder col·lectiu i intentar obrir camins de futur alliberadors de la dependència d’interessos egoistes d’aquella població que ostenta el poder de decisió abusivament.

Recordant bones experiències comunitàries

Poso alguns exemples potents extrets de la realitat actual. Recordem la manera com, en l’època dura de la Covid-19 i sense saber com neutralitzar-lo per la seva novetat, l’equip mèdic i d’infermeria va afrontar el virus amb molt coratge i capacitat analítica? Salvant moltes vides, posant la seva en risc i fent, sobre tot el personal d’infermeria, menys dura i més humana la lluita de les persones internades infectades.

En aquesta època també cal recordar com molts grups de persones, amb un sentit esperit solidari, van col·laborar en la manera altruista per a resoldre mancances diverses com mascaretes, bates de protecció pels equips mèdics. Grups de veïns i veïnes que van portar aliments a persones grans confinades.

Concretant, també voldria destacar algunes importants aportacions de valor social, com la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, de crear un “hub” de debat sobre l’ètica digital. I posats en aquesta dimensió, he de fer esment a Aigües de Barcelona que esdevé un veritable agent tractor de l’acció climàtic en el sector de l’aigua. El passat mes de maig va promoure també la creació d’un “hub” d’acció climàtic què permetrà a totes les entitats que hi participin (ja són més de 45) a generar nous models ecològics neutres i d’impacte positiu.

Referint-me a Aigües de Barcelona, empresa que destaca en sensibilitat social, he d’esmentar el seu programa de rescats de talents d’alta qualitat que per insuficient recursos materials que es podrien perdre, a través de les Beques Joves Talents. Aquests nois i noies universitaris becats i becades, amb un nivell intel·lectual destacat, ara es preparen per ser veus expertes en els nous continguts tecnològics i científics per crear valor afegit en l’àmbit de l’economia productiva i en la societat. Aula Actual —projecte de la CONFAVC— es responsabilitza de la seva conducció tutorial durant la seva carrera, entrenant-los en habilitats professionals però també humanes. Un exemple d’això és el servei de voluntariat que fa aquest alumnat becat als mateixos alumnes de l’ESO dels seus instituts de procedència. És meravellós veure com els i les alumnes becades, al mateix temps, ajuden a superar a altres alumnes que tenen problemes d’aprenentatge. I ho fan amb èxit.

Altres grups regalen energia guaridora. Són milers de persones que fan possible les ONG, els voluntariats d’ajuda a grups vulnerables, Càritas, la Creu Roja, etc.

Com a l’inici he dit, també nosaltres formem part de la creació d’aquesta gran força positiva de la bona gent. Comentava en Dalay Lama al neuro-científic Richard Davidson, que la nostra millor força la creem quan estimem, quan perdonem, quan actuem des de la bondat. Qui no ha donat amor a algú? Qui no ha perdonat crítiques i comentaris negatius? Molts hem format part d’alguna iniciativa de voluntariat. Qui no ha ajudat a persones amb dificultats a pensar maneres de sortir-se’n? Sumem-nos a projectes creadors de valor social, que d’aquesta manera construïm camins cap a una societat més habitable, més valuosa, més integradora. Són moltes petites coses, però no oblidem que són molts corrents petits els que formen els grans rius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article