Reconstruir-nos. Enfortint-nos


Després de la crisi pandèmica la societat en general i les entitats del tercer sector en particular, necessitem més que mai regenerar espais de cura. Tenir cura de nosaltres mateixes, de la gent amb la qual treballem, de les persones que hi treballen, de les entitats. Fer balanç de com ho fem és important.

A Fundació SURT l'any 2022 ha significat un any en el qual repreníem amb “normalitat” l'activitat, una normalitat que trobava una realitat que havia empitjorat les condicions per moltes persones i, alhora, havíem de prosseguir tot allò que havia quedat certament frenat, han estat dos anys pandèmics en el que les urgències han passat per sobre de tot. Així el 2022 també ha estat un any de necessària reflexió.

Un any per aturar-nos, per escoltar-nos i mirar de posar al centre les cures. A SURT ho hem tingut molt present internament per tal de prosseguir amb més força; enfortides i cohesionades per tal d'afrontar tots els reptes que dia a dia encara tenim i molts dels quals la darrera crisi ha fet créixer.

El nostre procés intern, tant a nivell d'incidència com d'equitat interna, ens porta a posar al centre les cures, com tenim cura de nosaltres i les altres, com treballem des de la mateixa responsabilitat de sempre i posant també l'accent en avançar cap a una organització fermament assentada en l'equitat de gènere, i consolidar models organitzacionals basats en l'equitat i que incorporin l'ètica de les cures des d'una perspectiva feminista.

És un repte enorme de futur. Encara arrosseguem els efectes de la pandèmia, la realitat en l'atenció i els programes que impulsem s'ha precaritzat de forma quotidiana i les oportunitats externes es plantegen en circumstàncies sovint extremes i això requereix seguir estant al peu del canó en aquest acompanyament a les dones en situacions vulnerables.

Les entitats del tercer sector ens hem reivindicat com a imprescindibles en aquesta crisi —de fet ho som en totes—. Hem hagut d'intensificar esforços per pal·liar la crisi social generada per la Covid-19 i ens hem hagut d'adaptar, els nostres serveis i projectes han estat dos anys abocats a cobrir directament situacions d'emergència social de les persones i col·lectius que han vist com les seves condicions empitjoraven respecte al que ja era una situació preocupant. Aquesta crisi també ha afectat molta gent que mai hauria pensat estar en situació d'acudir a les entitats a demanar suport; així ha crescut la intensitat i volum de feina feta per les entitats, i a Fundació SURT no som una excepció.

Aquesta càrrega de feina recau sobre persones concretes, amb la seva implicació i les seves pròpies càrregues. Aquesta crisi també ha afectat les nostres condicions de vida i treball i, és per això que creiem que, sense deixar de fer el que fèiem tot recuperant el treball d'empoderament i acompanyament a les dones, ens hem de plantejar millores en molts àmbits. No només en reivindicar socialment i econòmicament el paper de les entitats socials sinó les condicions de treball i la necessitat de cures. El desgast dels darrers anys ens aboca a aquesta necessitat de reflexió i actuació.

En moments complicats, i en el que tot es complica més, les entitats i les persones que les formem també hem d'estar fortes, cohesionades posant al centre les cures, poder reconstituir-nos, enfortir-nos sense deixar d'emparar, acompanyar i empoderar les dones. És el repte i la prioritat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article