Tornant amb la prevenció sexual... fins quan?


Recentment vaig tenir la sort de ser convidat a una d'aquestes "reunions de persones expertes" en les quals, habitualment, només coneixes les expertes que estan "del teu costat", i et sonen (en molts casos aprofites per a posar les cares a determinades adreces de correu electrònic) les expertes de "l'altre costat"... Bé, deixant a part el tema dels "bàndols" o "cares de la moneda", la reunió va evolucionar a un ritme correcte i pertinent fins que, tot i que no formés part ni de la temàtica de la reunió ni de bon tros de l'ordre del dia previst, va sorgir la temuda (per mi) pregunta: i per què no funciona la prevenció entre joves? Diverses de les cares presents es van girar cap a mi amb un irònic i sorneguer somriure als llavis...

Doncs bé, comptant amb l'experiència de més de 15 anys de treball en educació sexual i prevenció sexual del VIH entre joves, la resposta que últimament estic articulant davant la temuda pregunta és "i jo què sé".

El que vull dir és que jo puc parlar de la meva experiència, de les meves sensacions, de les meves percepcions, les quals poden ser més o menys pertinents, més o menys esbiaixades, més o menys encertades... Però fem un símil dins del binomi atenció-prevenció relacionat amb el VIH/sida. Què passaria si, per exemple, en parlar de l'eficàcia del tractament antiretroviral, davant les dificultats que aquest comporta, les respostes estiguessin també basades en percepcions subjectives com ara: "els meus pacients semblen contents", "en un cas van aparèixer vòmits a l'inici però jo crec que no està vinculat al tractament sinó a una mala dieta", "el que jo crec és que els meus pacients no s'identifiquen amb els meus missatges i per això l'adherència no és la correcta"

Demanant disculpes per endavant davant els irònics exemples esmentats en el paràgraf anterior, l'enorme diferència del tracte entre el binomi atenció-prevenció és que, mentre en el cas del primer, les decisions es prenen sobre la base de fets objectius i estudis contrastats que utilitzen el mètode científic com a aval indiscutible, en el segon cas, pràcticament no existeix avaluació. No hi ha dades que puguin ser contrastades, no hi ha decisions basades en l'evidència sinó que la majoria es prenen des de la subjectivitat o la intuïció.

L'escenari de la prevenció tant del VIH com d'altres Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) a l'Estat espanyol (sense excepcions autonòmiques) és bastant desolador... Les noves infeccions lluny de disminuir, es mantenen estables en el millor dels casos o augmenten en la majoria d'ells i quina és la resposta? És cert que s'implementen i financen programes i projectes però al final dels mateixos, què és el que acabem sabent d'ells? En què contribueixen a millorar les futures intervencions? Quin bagatge deixen darrera seu?

SIDA STUDI treballa la prevenció sexual del VIH i altres ITS entre joves des de l'any 1996. Des de l'inici dels primers "tallers" sempre va existir la voluntat interna de l'entitat de saber si aquests agradaven o no i si funcionaven o no. Tot això amb un doble objectiu: el de millorar les nostres intervencions i el de poder compartir els resultats per a millorar la prevenció en general. Durant aquests anys, dit sigui de passada, cap de les entitats finançadores ens ha exigit (ni per descomptat, ha finançat) mai una avaluació que anés més enllà del nombre de tallers realitzats i el de persones ateses. Em pregunto, tornant al símil anterior, què passaria si davant un assaig clínic sobre un nou fàrmac antiretroviral (i, per descomptat, degudament finançat) tampoc fos necessari presentar dades objectives en finalitzar el mateix...

En qualsevol cas, des de l'any 2006 aquesta avaluació de les nostres intervencions (assumint els costos de la mateixa a nivell intern) va començar a deixar de ser merament intuïtiva i subjectiva per passar a fonamentar-se en una metodologia científica que permetés prendre decisions objectives per millorar i compartir els resultats amb altres entitats interessades. Els resultats d'aquest procés es van concretar en la publicació dels resultats de l'avaluació de l'acció educativa "Prevenir per Gaudir".

L'any 2007 vam decidir fer un diagnòstic sobre les intervencions preventives que s'estaven realitzant per part de les ONG SIDA de l'Estat espanyol en el medi escolar i els resultats no podien ser més alarmants. Des de llavors SIDA STUDI ha anat desenvolupant una línia formativa adreçada a altres ONG SIDA que treballen temes de promoció de la salut sexual a través de dues jornades: les jornades Jóvenes y VIH/sida: Mejorando las intervenciones de prevención, realitzades el novembre del 2008 van servir per a presentar i analitzar els resultats de l’estudi elaborat per SIDA STUDI, i les jornades celebrades el març del 2010 Capacitando a las ONG/sida: mejorando la prevención del VIH, tenien com a principal objectiu capacitar les ONG de l'Estat espanyol que treballen la prevenció sexual del VIH/sida per a millorar el disseny de les actuacions que duen a terme no només en l'àmbit de la prevenció sexual del VIH/sida sinó també en tots els àmbits en els quals intervenen.

Aquest treball s'ha concretat el 2011 amb el projecte Evalúa+11 el qual pretén, d'una banda, oferir dades que permetin conèixer millor el context específic sobre el qual es vol intervenir i, de l'altra, oferir eines per a poder realitzar l'avaluació de les intervencions preventives dutes a terme.

Per acabar, a títol personal, massa tard per canviar... Segueixo creient, no ja tant en la prevenció sinó en una promoció de la salut que parteixi de la persona, de les seves necessitats i de la seva capacitat per a prendre decisions responsables i crec que cal que entre totes les persones que ens dediquem al tema unim esforços per a dignificar, validar i millorar el nostre treball.

Us animo a que conegueu el nostre granet de sorra, el projecte Evalúa+, i a no defallir. És important que seguim aquí!

-

1 La pàgina Evalúa+ estarà disponible a partir del 7 de febrer, dia en què es realitzen les jornades a Madrid per presentar aquest projecte. La visualització actual no és la definitiva. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article