Entitats i responsabilitat per l’ús social del català


Molta gent arribada de fa poc a Catalunya està fent o ha fet l’esforç de fer-se nous parlants de català mitjançant cursos, grups de conversa, atencions de familiars o d’amics, etc. Molta altra gent, tot i la voluntat de ser-ne, no troba entorns acadèmics, socials o laborals per introduir-s’hi.

Hi ha persones d’aquest darrer perfil que s’incorporen a entitats socials de diferent caire, llocs que empren de manera generalitzada el català, i s’hi adhereixen per interessos ben varis com ara l’estima de la natura, l’afició a l’esport, la solidaritat, l’interès per la cultura tradicional, etc. Pot passar que un cop dins, els catalanoparlants els canviïn de llengua sense ni adonar-se i desaprofitin una ocasió òptima que portaria a l’enriquiment del bagatge lingüístic i comunicatiu d’aquests nous parlants de català i a un augment d’autoconfiança per decidir-s’hi.

Les entitats socials catalanes que ja tenen protocols d’acolliment lingüístic adaptats a les mateixes condicions i maneres de conduir-se fan un gran servei al país i a la gent que s’hi incorpora. Segurament n’hi ha que encara no s’hi han posat i confien en la inèrcia inexistent del “ja n’aniran aprenent” i els convindria descobrir que és un afer viable i molt rendible per al mateix centre. Si no s’estableixen rituals compartits d’inclusió és fàcil que les persones que comencen a formar part d’un col·lectiu amb expectatives d’augmentar els cercles de relació amistosa i de trobar reforços per parlar català se’n desdiguin aviat, si no troben respostes en aquest sentit.

Com seria d’important que les entitats que reben gent no iniciada en català es trobessin en una jornada de reflexió i intercanvi d’estratègies d’actuació referida a l’acolliment lingüístic! Hi podrien rebre informació experta d’estratègies per mantenir la llengua, s’hi podrien comunicar experiències que donen fruits, s’hi donarien a conèixer propostes de mentoria, parella lingüística, acompanyament, grups de conversa inicial, recursos, etc. Apujaríem en un grau la inclusió lingüística i social de molta gent.

La CAL, Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, vol impulsar una jornada com aquesta amb la col·laboració de les entitats i institucions que sincronitzin amb idèntica inquietud. Tan bon punt la tinguem dissenyada, ho farem saber.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article