‘Fuera de lugar’, el disc solidari de From Lost To The River


El mes passat, la meva parella i jo, vam viatjar a Madrid amb la il·lusió de gaudir del concert benèfic From Lost to the River. És un grup pop/rock compost gairebé per una única família i la vocalista de la qual és Mara Dierssen. Era un esdeveniment molt especial per a mi, ja que va ser la presentació del seu nou disc titulat Fuera de lugar, un àlbum on les cançons estan escrites per persones amb diferents capacitats (síndrome de Down, autisme i paràlisi cerebral). I una de les lletristes de l’àlbum soc jo! Però no em vull avançar, millor començaré pel principi. Va ser uns quants anys enrere, exactament quan vaig conèixer Mara i vaig participar en un dels seus programes científics duts a terme al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona.

Fa uns vuit anys que vaig començar com a voluntària en un projecte bioinformàtic on s’uneix ciència i tecnologia per proporcionar una major qualitat de vida a aquelles persones amb paràlisi cerebral o altres afectacions motores. Aquest projecte es va anomenar ‘Brain Polyphony’, i era un programari revolucionari i futurista que pretenia ser un recurs per a aquelles persones amb grans problemes a l’hora de comunicar-se. Mara Dierssen és neurocientífica i el cap visible d’aquesta idea fantàstica, que juntament amb el seu equip van començar a treballar en aquest projecte ja fa més d’una dècada.

‘Brain Polyphony’ funciona a través d’un casc amb elèctrodes connectats a un programari, el qualinterpreta les ones cerebrals per transformar-les en sons i aquests en emocions. Fins i tot en música! Pràcticament, des del seu inici vaig donar els meus impulsos cerebrals perquè els estudiessin i els registressin. Aquesta etapa la recordo molt feliç, ja que es convertiria en un projecte molt gran. Les meves emocions formarien part de la clau perquè molts dels meus companys es puguin obrir al món? Malauradament el projecte va quedar aturat a causa de la manca de subvencions.

Tornant al concert From Lost to the River, va resultar ser un esdeveniment molt emocionant! Aquí ens ajuntem els lletristes de les cançons i persones increïbles de l’associació Argadini. La venda del disc Fuera de lugar i el guany del concert van destinats a l’entitat. És una associació madrilenya que treballa amb la creativitat com a vehicle per al creixement i la formació de persones amb diferents capacitats intel·lectuals. Per això és un disc tan màgic, a més de ser una plataforma increïble per a moltes persones que estan a l’ombra de la societat.

Qui no s’ha sentit fora de lloc alguna vegada? Cert, però és veritat que les persones que pertanyem al col·lectiu de la diversitat funcional ens sentim així en força ocasions, tantes que per a alguns, és un estat de “normalitat”. Sent sincera, amb diversitat funcional o sense, mai he conegut cap persona que no hagi tingut aquesta sensació. Per això, la banda From Lost to the River, amb la seva música pretén girar el discurs i donar a cadascú el lloc que es mereix. Que ningú se senti fora de lloc! Convivim en un món més inclusiu.

Fuera de lugar, Ojos en la nunca, Niña triste, Soledad y La dibujante són les cinc cançons que compon aquest singular i meravellós disc capitanejat per Mara Dierssen. Cançons que confeccionen i mostren el món intimista i les inquietuds d’uns lletristes que tenim necessitats i desitjos com els altres. Tres de les cançons van guanyar el premi de poesia del Certamen Literari Rosetta que organitza l’Associació Argadini.

Us convido que gaudiu de Fuera de lugar i del magnífic grup musical que són From lost to the River a Spotify. Aaaah, gairebé se m’oblida! La dibujante és la cançó que vaig escriure jo. I és que és clar, quan et transportes en una cadira de rodes, ja se sap, les teves empremtes són estranyes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article