Somnis pandèmics


Diuen que somiar coses estranyes en la situació viscuda en els primers temps de la Covid-19, quan estàvem confinats amb una gran incertesa, és normal. Ho diuen els experts. Com més intensa és la preocupació diürna més persistents i anguniosos poden ser els somnis.

Alguns dels somnis estranys que han recollit els psiquiatres, entre ells Deirdre Barret, són: ascensors que no van enlloc, festes que acaben malament, insectes que mosseguen, inclús metges que semblen bons i amigables, però que resulten ser uns malvats.

La psicòloga Lauri Loewenberg ha recopilat centenars de somnis amb la intenció d’indagar quina aparença atorgava el subconscient al virus. A la majoria la Covid-19 li apareixia en forma de serp, caimans, bestioles estranyes i foc. Aquestes bestioles mossegaven i els que somiaven amb foc explicaven que la propagació era molt ràpida.

Altres contaven caigudes, inundacions, ofegaments. Els somnis d’aigua poden indicar emocions difícils de canalitzar i la pluja pot reflectir tristesa i llàgrimes. Alguns, també, detallaven que la xeringa de la vacuna contenia cianur o algun altre verí, o que somiaven que arribaven a l’hospital travessant escenaris fantasmagòrics. També descriuen somnis metafòrics: ser atacat per un eixam d’insectes verinosos o un huracà, tornado o tsunami. Els somnis poden indicar i aportar una mesura de l’angoixa que ha provocat el coronavirus i el confinament i, de com cada persona va viure i va suportar la situació.

Els experts, psiquiatres, ens diuen que els somnis no són repeticions dels fets de cada dia, de la vida diària, però poden ajudar el cervell a donar sentit a allò que ha passat i hem viscut quan estàvem desperts. Ens aporten detalls fragmentaris que ajuden a consolidar la memòria i a donar sentit a allò que s’ha viscut durant el dia.

Alguns dels somnis relatats tenen final feliç: una persona es cura del virus o troba un antídot per curar tota la humanitat. Els somnis dels metges són especialment intensos, més propis d’una situació de guerra. Hi ha somnis més saludables que altres. Un dels saludables és poder resoldre algun problema pel qual no s’havia pogut trobar la solució a la llum del dia i que es pot resoldre mentre somiem.

Si voleu explicar el vostre somni pandèmic el Museu de Londres encara els recull en una pàgina web en col·laboració amb el Museu dels Somnis de la universitat del Canadà. És possible que l’autèntic somni hagi sigut poder controlar la pandèmia amb unes vacunes que es van fabricar en un temps rècord.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article