Futbol tacat de sang i petroli


No hi hauria d’haver guerres enlloc. Hauríem de fer les coses amb pau. Parlant la gent s’entén. A mi m’agradaria saber per què encara hi ha països en guerra. Que no saben viure en pau? No estic parlant d’Europa. Encara hi ha guerres com a Mali, el Iemen, República Centreafricana, Sudan del Sud, Ucraïna... Així com terrorisme a l’Iraq, Líbia i l’Afganistan, o terrorisme i pirateria a Somàlia. També la invasió d’Israel a Palestina.

George Bush d’Estats Units, Toni Blair del Regne Unit i José María Aznar d’Espanya van matar a Saddam Hussein, antic dictador de l’Iraq. El van matar pel petroli que té Kuwait, perquè Hussein va voler envair el país per importar-ne el combustible.

I per si no n’hi ha prou s’ha celebrat la Supercopa d’Espanya de Futbol a Riad, Aràbia Saudita, i el Mundial de Futbol 2022 a Qatar. Tots dos països de petroli. Es barregen el futbol amb política i els interessos econòmics i el petroli. És una vergonya, fins i tot al Barça, el seu antic espònsor era Qatar Airways i s’acusava el Barça de finançar il·legalment amb armes els països amb dictadura. No estic parlant de la junta directiva del Barça d’ara, sinó de l’era Bartomeu, antic president del FC Barcelona. Jo això no puc entendre-ho. I no saben què és viure en pau. Ara el Barça té a UNICEF com a espònsor, que em sembla millorperquè tot el que fa UNICEF és relacionat amb l’ajuda humanitària als nens pobres que viuen en països en guerra.

Gandhi, un model de pau

Una de les coses que jo vaig aprendre a l’escola de Sadako quan es va fer l’any de Mahatma Gandhi, era a viure en pau i en germanor, a fer les coses pacíficament i sense violència. Gandhi va aconseguir la independència de l’Índia amb manifestacions pacífiques que es van fer famoses per l’ús de la no-violència. Es veu que a Gandhi li agradava molt el futbol.

A Sud-àfrica, Gandhi va decidir utilitzar el futbol com a mitjà de resistència contra el racisme. Va fundar tres equips a Durban, Pretòria i Johannesburg, sota el nom de Passive Resisters Soccer Club. Convençut que el joc fomenta la unió i el treball en equip, apostava que el futbol és un esport on el que és important és participar i gaudir, tot fent viure a la gent l’emoció i el bon rotllo. Perquè es pot parlar, opinar, pensar i sobretot, la millor arma per poder-se defensar és la Paraula, que és el que permet viure en Pau. Espero que com Gandhi deia, el futbol aposti per donar suport a la pau i a la no-violència en comptes de les guerres i el petroli. Un petroli que l’únic que provoca són les guerres sense ànim de viure en Pau.

Contra el racisme

Fer les coses pacíficament com feien Martin Luther King i Nelson Mandela, que són els altres seguidors de la doctrina de no-violència de Gandhi en els seus respectius països. Mandela a Sud-àfrica i Luther King als EUA.

És igual d’on siguin, l’important és viure en pau. Era el que apostaven ells i això és el llegat que ens han deixat. Per poder viure en pau, s’ha de lluitar contra el racisme. Mandela ho va fer a Sud-Àfrica contra l’apartheid, mentre que Luther King va lluitar contra la segregació i la discriminació per ètnies. Nosaltres no hem de saber fer la pau amb paraules perquè les paraules se les emporta el vent, el rellevant és fer-ho en fets.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article