Per una Catalunya socialment sencera


L'actual Govern de la Generalitat s'ha proposat enfortir polítiques socials i reforçar la cohesió social del país. El conjunt dels pressupostos reflecteixen aquesta prioritat, on el percentatge de la despesa social s'eleva a més de la meitat del pressupost total, concretament en un 73,2%. Ara, el nostre repte és executar-la.

En un context en què encara no hem curat les ferides de la crisi del 2010 i la crisi de la pandèmia, amb l'impacte per l'increment de preus de l'energia i els aliments derivat de la guerra de Putin en contra d'Ucraïna, i amb una inflació que empobreix la classe mitjana treballadora i encara més a les persones vulnerables, aquests pressupostos són necessaris per a la societat catalana. Ens permeten ordenar el present per poder tenir la mirada neta cap al futur posant l'accent en la modernització del nostre Estat del Benestar.

Es tracta d'uns pressuposts expansius, que creixen un 13,1%, que aspirem a executar una despesa pública de 3.520 milions d'euros i amb els que pretenem afrontar els problemes de caràcter social que pateix el país. I són uns pressuposts que nom hem fet sols. Hem escoltat i treballat amb els interlocutors socials i amb la Taula del Tercer Sector.

Les exigències actuals ens han fet articular les polítiques socials del Govern de Catalunya en sis eixos estratègics, que expressen quines són les prioritats del Departament de Drets Socials. Ara bé, tampoc volem caure en el cofoisme. El país pateix un crònic i greu dèficit fiscal i les polítiques socials continuen sent infrafinançades des de l'Estat espanyol, especialment en l'àmbit de l'atenció a la dependència, els serveis socials dels ajuntaments i les polítiques d'acompanyament dels joves migrats sols.

D'una banda, la reducció a la meitat de les llistes d'espera de l'atenció a la dependència és una de les prioritats que ens interpel·len. Abordem el repte de la vida independent en l'àmbit de les polítiques de dependència augmentant-ne un 15% el pressupost. Un total de 2.007,48 milions d'euros per aspirar que més persones accedeixin a la cobertura del nostre sistema, incloent 4.500 places noves amb finançament públic per millorar la planificació territorial en residències i centres de dia.

L'augment més significatiu es concreta en la protecció per afrontar la pobresa destacant l'increment del 8% de l'IRSC, un índex congelat des del 2010. Aquest és un índex que repercuteix de forma directa en l'increment del conjunt de prestacions socials —com la Renda Garantida de Ciutadania, amb 60 milions d'euros més—, que són fonamentals per garantir els ingressos bàsics a més de 170.000 persones. En aquest eix també hi incloem mesures per resoldre el deute energètic a moltes llars vulnerables o afrontar la situació de moltes persones sense llar a Catalunya.

Així mateix, volem incorporar una mirada de cicle de vida amb un increment del 13% a les nostres polítiques de suport a les famílies, l'impuls de polítiques de promoció, prevenció, protecció i participació de la infància i l'adolescència i dissenyar i implementar un nou marc en les polítiques de joventut per generar oportunitats per a les persones joves. Entre elles, destaco l'aposta d'aquest Govern per posar en marxa 13 serveis Barnahus, una política que posiciona Catalunya en l'escenari líder internacional en l'atenció a les víctimes d'abús infantil.

El panorama demogràfic al qual ens enfrontem també fa absolutament necessària la cura de la gent gran. En aquest sentit, estem desplegant de la mà de la governança local i del Departament de Salut l'Atenció Integral Social i Sanitària, que ens ha de permetre atendre les persones amb dependència de forma més eficient, vetllar també per al seu entorn cuidador i, sobretot, cobrir les necessitats del conjunt de professionals, com a primera línia d'actuació.

Volem crear aliances, d'una banda, amb el món local, amb l'ampliació del 6% del pressupost que s'articula ampliant el contracte programa per fer front a qüestions com ara el sensellarisme. De l'altra, amb el Tercer Sector Social, on no només parlem de la lògica de la provisió de serveis sinó del paper de la qualitat democràtica que les entitats juguen. Per enfortir el nostre capital social pont, el dens entramat social del país és imprescindible.

Finalment, i molt vinculada amb les anteriors prioritats, el Departament treballa per actualitzar els sistemes d'informació i posar fi a procediments burocràtics mal resolts que ha de permetre facilitar l'accés a totes les persones que tenen drets als suports, serveis i prestacions del nostre sistema de protecció social. En aquest sentit, la incorporació de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) al Departament ens garanteix poder tenir a tots una discussió basada en dades i evidències per millorar la qualitat dels serveis públics en l'àmbit social.

Aquests són uns pressupostos imprescindibles en un context d'una extremada complexitat, esdevenen una eina útil per afrontar els reptes socials de la pobresa, la desigualtat i l'atenció a les persones grans i amb discapacitat i a les inversions en infants i joves. Són uns pressupostos fets des de la complicitat amb la societat. No tenir aquests pressupostos seria incomprensible per aquella persona gran que necessita una residència, per aquella mare que ha cuidat sola dels seus fills, per aquell jove amb discapacitat que necessita una plaça en un centre ocupacional, per aquell infant que necessita una família d'acollida...

Més enllà de la confrontació d'idees, que és sana, democràtica i estimulant, em permeto fer una crida a la responsabilitat de tots. Tenim ganes d'escoltar i treballar plegats, amb voluntat de suma i consens. Tant de bo aquest sigui els pressupostos de tots. No serà per nosaltres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Ruben Granollers
1.

Bla bla bla, això sí amb els treballadors del mon social amb unes condicions laborals pésimes.Menys hipòcresia i més millorar els nostres sous irrisoris

  • 0
  • 1

Comenta aquest article