Som llar


Els anys d’experiència treballant en l’àmbit de la inclusió residencial ens demostren que el veritable procés de transformació d’una persona no comença quan disposa d’un habitatge, sinó quan aquest es transforma en una llar. En la seva llar, encara que sigui temporalment.

La vida quotidiana i les activitats més bàsiques del dia a dia es veuen estroncades quan es vulnera un dret tan bàsic com l’accés a l’habitatge. És complicat generar la idea de llar quan partim del no-res, literalment. Per canviar aquesta realitat, la nostra tasca es concreta en un acte: donar les claus d’un immoble, i en un valor: donar la benvinguda amb ferma confiança. BENVINGUDA, en majúscules.

El Fair Housing, model pel qual aposta aquesta entitat, actua no només prioritzant el proveïment de l’habitatge per poder avançar en la resta d’actuacions que permetin atendre de forma integral la persona que es troba sense llar, sinó considerant-lo el dret que obre la porta a l’exercici de molts altres drets. Aquesta metodologia no es limita tan sols a la part immobiliària dels habitatges sinó també a realitzar un acompanyament emocional i vital de les persones, que sovint arrosseguen una cadena de pèrdues, tristor i, en molts casos, enyorança. És per això que les quatre parets on aixoplugar-se o el domicili postal són imprescindibles; però la inclusió residencial va més enllà: parlem de trobar un nou punt de partida, i sobretot, de poder tornar a mirar amb ulls d’esperança un món amenaçant.

Entenem el concepte llar com l’arrelament a un lloc segur, un lloc d’aprenentatge, que genera vincle i cura. L’apoderament sorgeix quan tots aquests termes prenen sentit i es posen en ordre en espais on mai abans havien tingut cabuda. És un objectiu primordial que en aquest camí la llar es converteixi en la veritable palanca de transformació vital que permeti a les persones créixer i afrontar el futur amb la confiança que s’han adquirit les eines necessàries.

Estructuralment, aquestes eines o recursos no estan a l’abast de tothom i les desigualtats del món on vivim generen un greuge (emocional, social, institucional...) significatiu en persones en situació de vulnerabilitat, per a les quals deixar enrere determinats escenaris i avançar projectant un futur optimista resulta moltes sovint una utopia.

A la nostra entitat creiem en l’enorme poder guaridor que té una llar confortable i estem convençudes que aquesta llar pot provocar que els pensaments esperançats de moltes persones i famílies acabin transformant la seva realitat, adoptant les eines i els recursos com una part fonamental de la mateixa llar, com un dels seus valors indissociables.

Perquè és a la llar on s’entrenen moltes competències personals, on s’aprèn a administrar els recursos, on s’aprèn a cuinar de manera saludable i gustosa, on la mainada juga i fa els deures, però també és on descobrim que podem reparar una aixeta, teletreballar, cuidar-nos i reposar quan estem malalts. És a la llar on dialoguem, debatem i contrastem opinions, definim els nostres rols i ens recuperem; també on mostrem les nostres emocions i validem que podem sentir-nos bé i que podem sentir-nos malament. A ProHabitatge som llar perquè llar vol dir apoderament personal, vol dir esperança i vol dir vida. Una nova vida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article