Som el vostre altaveu


Sabies que les entitats a les quals pertanys, vinculades al tercer sector, a l’acció social, a l’activisme i a l’associacionisme els pot ser molt útil adreçar-se a una Sindicatura Municipal de Greuges? Jo fa cinc mesos que estic al capdavant de la Sindicatura de Greuges de Rubí (Vallès Occidental) i en aquest temps he constatat com aquestes institucions de proximitat podem ser un altaveu per donar més visibilitat a la vostra feina. Un altaveu, per exemple, per a la defensa dels drets de la ciutadania; per garantir la transparència i el bon govern; per incentivar la participació ciutadana; i per promoure els drets humans en els vostres pobles i ciutats.

Amb relació a la defensa dels drets de la ciutadania, la sindicatura actua com a defensora dels drets i les llibertats individuals de totes les persones que viuen al municipi. I aquesta mirada per garantir que no es produeixin injustícies, inclou, com no pot ser d’una altra manera, els col·lectius més vulnerables. Aquests col·lectius, formats per persones amb noms i cognoms, són la raó de la vostra existència i el motor del vostre voluntariat. Ningú com vosaltres coneix millor aquestes persones i les seves aspiracions. Les vostres entitats poden recórrer a la sindicatura del vostre municipi, o a la de Catalunya si no en teniu, en el cas que observeu vulneracions dels drets i que des de l’Ajuntament no s’està fent tot el que considereu que caldria fer. Soc conscient que els governs locals tenen uns recursos humans i econòmics limitats, però, tot i això, no hi ha d’haver lloc per a la vulneració de drets i llibertats.

Una altra de les funcions que tenim encomanada les sindicatures és vetllar per la transparència i el bon govern de les administracions locals. Més enllà de les queixes a títol individual que ens arriben diàriament a les nostres oficines, les entitats a les quals pertanys també hi tenen molt a dir amb la manera d’explicar-se que tenen els ajuntaments. Les entitats poden col·laborar amb la sindicatura per aconseguir una gestió més eficient i justa dels recursos públics. Com més ulls estiguem pendents de com es fan les coses, molt millor. Cada entitat des del seu àmbit i amb el seu coneixement, pot detectar mancances, per exemple, en la publicació de pressupostos, en la convocatòria de processos de contractació, en la publicació de les actes de les reunions dels organismes públics o la promoció de la participació ciutadana a través de consultes i audiències públiques.

Les sindicatures de greuges també promovem la participació ciutadana i fomentem la implicació de la societat civil en la millora dels serveis públics i en una millor convivència als nostres municipis. En aquest sentit, les entitats de caire social podeu adreçar-vos a les sindicatures per fer arribar les vostres propostes i inquietuds, i d’aquestes trobades en podran sortir la formalització de convenis que promoguin la defensa dels drets de diversos col·lectius per tal que millori el seu encaix a la ciutat. I aquesta mirada multidisciplinària, i específica alhora, només ens les podeu donar les entitats.

La promoció i la defensa dels drets humans als nostres pobles i ciutats també forma part de la feina de les sindicatures. I aquest any, la promoció i la defensa dels drets humans coincideix amb el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948. A les sindicatures ens agrada tenir a les entitats socials al costat per cooperar i aconseguir que aquests drets siguin respectats i garantits per l’administració local i per la societat en general. Una de les activitats que més agrada a les persones que estem al capdavant de les sindicatures és anar a les escoles i als instituts a fer xerrades per donar a conèixer els drets que tenen els nostres infants, adolescents i joves, i a promoure també els drets humans. Estic convençut que gràcies a l’expertesa de les vostres entitats, algunes d’aquestes xerrades es podrien fer conjuntament.

Aquí ens teniu, per ser el vostre altaveu i fer de les nostres ciutats i pobles un espai millor per viure-hi i fer realitat tot allò que ens mereixem.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article