Pressupost, voluntat i renovació per millorar l’atenció a les persones amb demència


Des d’Alzheimer Catalunya Fundació, darrerament hem parlat sobre les possibilitats d’accedir a un diagnòstic més fiable amb eines més actuals, de les novetats en qüestió de medicaments per la demència que ja s’estan utilitzant a EUA i de la rellevància d’accedir-hi amb igualtat d’oportunitats.

Davant d’aquestes temàtiques els professionals que integren les Unitats de Diagnòstic de Trastorns Cognitius estan preocupats per afrontar, sense perspectives de futur, de forma adient els reptes que esdevenen.

Cal recordar que la planificació de l’atenció de les demències a Catalunya es va fer per poder assolir una assistència integral a les persones diagnosticades a través de les EAIAs (Equip d’Atenció Integral Ambulatòria), però han quedat obsoletes i s’han anat degradant. L’Administració no hi acaba de posar fil a l’agulla i les directrius que ens arriben als professionals de les EAIAs és que s’han de complir amb objectius de visites i actes mèdics, però sense donar rellevància a la qualitat assistencial, carregant sobre l’assistència primària (AP) el control i el seguiment de la persona diagnosticada.

L’AP està col·lapsada, les persones es queixen de les dificultats per a poder accedir al seu metge de capçalera, però l’Administració insisteix en el fet que s’ha d’assumir el control de les persones amb demència, sense posar-hi solucions.

Aquesta situació es va fer evident a la reunió de les EAIAs del passat 7 d’octubre on es va presentar el “Model de futur d’atenció de les demències a Catalunya”. Certs assistents professionals van referir-se al torn de preguntes al fet que, sobre paper, el model plantejat era correcte, però que es dubtava molt que aquest es pogués portar a la pràctica sense tenir uns pressupostos adients a les necessitats.

La malaltia d’Alzheimer i les altres demències són complexes i necessiten diferents suports professionals especialitzats i ara més que mai, quan ens trobem a l’espera dels nous esdeveniments en qüestió de diagnòstic i tractament. És per això que caldrà pensar en com podem preparar a les Unitats de Diagnòstic per assolir els nous reptes que es plantegen i apostar per tenir equips multidisciplinaris que millorin els actuals, ja que en la darrera dècada han quedat obsolets, en la majoria de casos.

Les novetats en diagnòstic i tractaments, no són els únics reptes a treballar, sinó que també cal fer un pas endavant en qüestions de prevenció de les demències. Per aconseguir-ho, és imprescindible unificar els criteris d’atenció al diagnòstic, de tractament i de prevenció en totes les Unitats de Diagnòstic.

La rellevància de la prevenció esdevindrà crucial tenint en compte que la població cada vegada envellirà més i això suposarà un augment proporcional de les demències i els processos degeneratius, per això serà clau iniciar programes o plans de prevenció com els que en el seu dia es van fer pels problemes cardiovasculars, valgui l’exemple de l’estudi Framingham del Cor (Framingham Heart Study) de l’any 1948, que va assenyalar l’epidemiologia dels problemes cardiovasculars i dels seus factors de risc associats a la seva aparició.

Cada vegada existeixen més veus que apunten que caldrà prendre mesures similars, faig referència a un informe publicat el 2020 de la Comissió Lancet, sobre la prevenció, intervenció i atenció de la demència, que va actualitzar la llista de factors de risc per a la demència i en va incloure un total de 12. Segons aquesta Comissió, fins a un 40% de la demència es podria reduir mitjançant la modificació dels factors de risc.

Caldrà prendre nota de les consideracions assenyalades si es vol donar una atenció adient a la població, però no hi ha temps per malgastar, estem perdent el tren, ja que comencem a endarrerir-nos en l’actualització dels equips de diagnòstics i tractaments i més, si incloem les actuacions preventives, tan necessàries o més com les primeres, per tal d’evitar la pèrdua de qualitat de vida de les persones i fomentar l’estalvi de recursos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article