La importància de la iniciativa social


Catalunya és un país amb un pes molt important de la iniciativa social impulsada des de la societat civil organitzada. Una tradició que, al llarg dels anys, ha contribuït a desenvolupar un elevat capital social, amb un ampli teixit associatiu, amb un fort moviment cooperatiu i un ric moviment fundacional. Aquesta tradició i esforç continuat ens ha portat al que som avui dia en aquest àmbit.

Actualment, estem en un moment de forts canvis socials en general i a tots els nivells: drets reconeguts, necessitats socials, mercat laboral, tecnologia, representació de partits polítics, canvis econòmics, i molt més. L’entorn és volàtil i cal afrontar el futur assegurant allò que hem aconseguit, però també dissenyant estratègies que ens permetin avançar i millorar cap a una societat més justa i igualitària.

En aquest sentit, coincideixen diferents iniciatives normatives que pretenen regular, consolidar i promocionar aquesta realitat social que ja tenim: la Llei de Promoció de l’Associacionisme, la Llei del Tercer Sector Social, la Llei de l’Economia Social, i la Llei d’Acció Concertada. És tot un paquet normatiu que va de la mà i és un deure de totes i tots que aquestes iniciatives tirin endavant de manera conjunta, esglaonada i coordinada. Totes aquestes lleis són necessàries i unes sense les altres deixarien l’àmbit social amb una feblesa estructural massa important. Febleses estructurals que, també, afectarien el conjunt del país. En la democràcia actual la qualitat de vida de la ciutadania necessita una iniciativa social forta i estructurada per arribar on no arriba l’administració pública.

Paral·lelament a aquestes lleis, s’ha de promocionar l’àmbit social i s’ha de construir un relat integrat i integral que superi les visions parcials o sectorials i cal superar, també, qualsevol contraposició d’interessos. A Catalunya, disposem d’un fort relat de promoció de l’economia social que s’ha d’estendre a la promoció del tercer sector i que ha d’encaixar amb la tradició de voluntariat del país.

Necessitem més associacions, més fundacions i més cooperatives d’iniciativa social i amb l’objectiu del bé comú. La clau per aquesta necessària coordinació serà la potenciació de les virtuts de cada modalitat, com, per exemple, la governança democràtica de les cooperatives, la preservació de l’objecte social de les fundacions o la base social de les associacions. Tot plegat, sense renunciar als aspectes transversals comuns com, entre d’altres, la finalitat social, el no lucre, la vocació de transformació o l’arrelament al territori i participació comunitària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article