20 anys de Serveis Prelaborals a Catalunya


El Jordi té 32 anys i avui ha estat el seu primer dia de feina. Quan va acabar l’ESO, amb 17 anys, va iniciar un cicle formatiu de grau mitjà, però no va poder finalitzar-lo, ja que en aquella època va començar a tenir els primers episodis psicòtics greus. Als 21 va intentar treballar en negoci familiar propietat dels seus tiets, però el dia abans de començar va tenir un atac d’ansietat tan greu que va haver de renunciar a l’oferta laboral. 

Als 23 anys va patir un empitjorament clínic del seu problema de salut mental que el va obligar a fer un ingrés de llarga estada en un hospital. Un cop va rebre l’alta, des del Centre de Salut Mental de la seva localitat li van parlar d’un recurs que podia ajudar-lo a adquirir habilitats socials i laborals bàsiques per poder accedir al món laboral, un recurs que al cap d’un any i mig de treball intens li ha obert les portes a trobar una oferta laboral ideal per a ell. Aquest recurs, especialitzat en persones que han pogut patir els seus mateixos problemes, avui celebra vint anys de funcionament a Catalunya.

Els orígens dels Serveis Prelaborals (SPL) es poden situar a finals del 2002, quan l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament de Benestar Social i el Servei Català de la Salut publiquen, arran d’un treball tècnic amb el sector i d’experiències prèvies endegades per algunes entitats, un document marc en què es proposa la posada en marxa de diferents experiències pilot d’un dispositiu anomenat “Servei prelaboral”.

Quatre anys després, l’any 2006, l’ICASS publica un nou document que revisa i actualitza els criteris funcionals de les prestacions del servei i que actua com a marc de referència vinculat a la Cartera de Serveis fins a l’entrada en vigor de l’Ordre BSF/176/2015, l’any 2015, en el qual s’aprova definitivament la llei que n’ha de regular el seu funcionament.

Actualment, els serveis prelaborals tenen per objectiu fonamental promoure l’accés de les persones amb problemes de salut mental al mercat laboral. Gràcies al SPL persones com el Jordi, o com la Judit, o com la Naima,o com el Víctor, o com la Desiré han aconseguit incorporar-se en mercat laboral i refer la seva vida entorn una feina, millorant no només la seva situació socioeconòmica sinó també la seva salut.

Aquest dijous, la federació Salut Mental Amnfeina, que agrupa gairebé el 70% de les entitats que tenen un servei prelaboral a Catalunya, ha decidit fer un acte per a fer valdre la feina feta d’aquest servei i també per posar sobre la taula els nous reptes que afronta, sent un servei essencial en el nostre país.

Un servei innovador i en constant moviment, amb un gran teixit intercooperatiu al darrere, una bona base de persones tècniques al capdavant i un teixit associatiu al voltant que han fet que sigui un servei que ha evolucionat al mateix ritme que ha evolucionat el mercat laboral, però que manté des del principi la seva essència centrada en la persona i en atendre les seves principals necessitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article