Més que una lectura


A la civilització sumeria, aproximadament uns quatre mil anys aC, a la Mesopotàmia meridional, van inventar el primer mètode d’escriptura del qual tenim constància. L’escriptura cuneïforme era una sèrie de símbols que s’enregistraven en una taula d’argila amb l’ajuda d’un utensili acabat en punta. Tot i que aquestes taules s’allunyen força del que considerem avui que és un llibre, sí que podem dir que és l’origen dels llibres.

Al llarg dels segles, l’escriptura ha anat evolucionant: des dels rotllos de papir de l’antic Egipte, els còdexs que es feien servir per escriure obres de tipus literari durant l’edat mitjana, passant pels manuscrits a la Xina fins a l’invent de la impremta... L’escriptura va anar evolucionant segons els períodes històrics i llocs en diferents suports. De passar a estar només a l’abast dels erudits, a ser l’eina habitual d’aprenentatge i gaudi de molts.

Deixant de banda la història del llibre i la importància que ha tingut en cada època, m’interessa centrar-me en els beneficis que ens aporta la lectura. Perquè amb una estona al dia gaudint de la lectura d’un llibre, ajudes que la teva ment estigui en plena forma. Llegir és el millor exercici per a la ment, ja que llegint t’aporta els recursos necessaris per cercar estratègies i solucionar els problemes quotidians.

L’amalgama de personatges i arguments d’una novel·la permet investigar sobre altres mons i submergir-te en múltiples psicologies... Les perspectives que et transporta la trama d’un llibre faciliten que el teu punt de vista sigui més proper amb les experiències dels personatges. Quan et veus en la pell d’un altre, reforces la intel·ligència emocional i creix la nostra empatia amb l’entorn que ens envolta.

Potser has pensat que els mateixos beneficis et pot aportar veure una pel·lícula, i en part et donaré la raó. Però com que és un format audiovisual, els escenaris i els personatges te’ls presenten ja creats, en canvi, en una lectura t’obligues a posar en marxa la teva imaginació. Crear ambients i fisonomies a la teva ment és exercitar i potenciar aspectes creatius. La creativitat i la llibertat van de bracet... A més, el clima de silenci i concentració que es crea durant la lectura et permet que el llibre sigui el millor aliat antiestrès i suport per a una bona memòria.

Des de petits adquirim vocabulari que facilitarà expressar-nos i comunicar-nos millor. La lectura és una magnífica potenciadora del llenguatge i una font de vocabulari, així com un suport excel·lent per exercitar l’ortografia. Per exemple, depenent del llibre que es llegeixi, s’aprenen paraules o expressions de diferents gremis (si el protagonista és arquitecte, moltes de les paraules seran pròpies de la professió)... Com també permet conèixer expressions utilitzades d’altres èpoques, a banda d’augmentar la nostra cultura general. Tot aquest vocabulari, el nostre cervell el processa i l’emmagatzema per usar-lo quan calgui.

Gaudir sovint d’una lectura ajuda a crear rutines beneficioses allunyades de les obligacions i exigències diàries. Aquesta “obligació quotidiana” modela i enforteix la nostra força de voluntat, tan necessària per estar a gust amb un mateix. En definitiva, un llibre és per a la ment l’equivalent al gimnàs per al cos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article