La intervenció social en les dones embarassades en risc de vulnerabilitat social


L’embaràs és un moment vital important ple d’emocions contradictòries que en el cas d’estar en risc de vulnerabilitat psicosocial o de ser menors d’edat poden ser més intenses. Per garantir el benestar d’aquestes dones i els seus futurs nadons cal un acompanyament des de treball social sanitari, obstetrícia i salut mental durant l’embaràs, el part i postpart.

Dos de cada deu embarassos són de risc i, d’aquests, el 80% té resultats perinatals adversos. Per mitigar-los, a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron comptem amb una unitat d’obstetrícia social i salut mental, pionera en acompanyar les dones embarassades en risc de vulnerabilitat psicosocial.

La incidència de factors clínics, socials i culturals durant la gestació pot augmentar les possibilitats de patir un embaràs d’alt risc. Així, mitjançant la coordinació de diferents especialistes podem detectar de manera proactiva circumstàncies mèdiques, psicològiques o socials que puguin derivar en un embaràs d’alt risc.

L’objectiu del treball social sanitari (TSS) a una unitat d’alt risc obstètric (ARO) és assegurar que les dones rebin una atenció psicosocial adaptada al seu moment vital durant l’embaràs, el treball de part i el postpart, amb la finalitat de pal·liar els efectes de possibles complicacions clíniques i socioemocionals, a través d’una intervenció orientada a la cura, recuperació, autonomia de la dona i protecció del menor. Ajudem les dones i les seves famílies a adaptar-se a l’arribada del nadó i a establir un vincle. Perquè un vincle sa i ferm és clau per a la supervivència del bebè i el desenvolupament d’una bona salut mental, emocional i social.

A la nostra unitat d’obstetrícia social i salut mental treballem de manera coordinada obstetrícia, neonatologia, infermeria, psiquiatria, psicologia i treball social sanitari. Des de treball social sanitari (TSS) intervenim quan es detecta un control insuficient de la gestació, això és menys de tres visites prenatals; adolescents menors de 18 anys; algun símptoma o patologia de salut mental; gestants que consumeixen tòxics, en risc social o que pateixen una situació de violència de gènere, i un diagnòstic prenatal.

En el nostre cas, vam començar a recollir dades de dones embarassades en risc de vulnerabilitat psicosocial fa tres anys. L’any 2021 vam observar un augment d’intervenció en treball social sanitari del 56%. L’any 2022, el treball coordinat, proactiu i interdisciplinari d’obstetrícia social va ajudar a detectar més casos de dones embarassades en risc de vulnerabilitat, es van acompanyar 270 dones, un 86,9% més respecte a l’exercici anterior. Des de treball social sanitari vam intervenir en un 10% dels parts que van tenir lloc a Vall d’Hebron.

L’augment de la intervenció es deu al fet que estem en un hospital de tercer nivell que en algunes ocasions funciona com a porta d’entrada al sistema sanitari a través de les urgències obstètriques, des d’on es deriven situacions a l’equip de treball social sanitari. Per exemple, dones que acaben d’arribar al nostre país i no tenen coneixement del sistema sanitari, derivació pels equips d’ASSIR, i altres serveis de la xarxa social i sanitari.

Les línies bàsiques de la nostra intervenció són la detecció de situacions de risc en dones embarassades; el treball en xarxa des de l’hospital amb l’atenció primària, els serveis socials, i els serveis comunitaris, serveis d’atenció a la infància així com la detecció, valoració, diagnòstic social sanitari i el pla d’intervenció amb els equips que intervenen en cada cas.

Crec fermament que la planificació d’una atenció de qualitat en la salut de les dones embarassades és un repte que s’ha de col·locar a la primera línia. De la mateixa manera que s’ha d’adaptar la intervenció tant clínica com social quan parlem de salut reproductiva de les dones.

Finalment, no hem de passar per alt que la salut mental de la dona que ha sigut mare ha de ser una prioritat, perquè afecta a tota la família, i per això es necessita un enfocament integrat de psiquiatria, obstetrícia, psicologia, infermeria, llevadores, neonatologia i treball social sanitari.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article