El rector de Vallfogona al CCCB sona


El passat 21 de març es va celebrar el Dia Mundial de la Síndrome de Down i la Poesia. Aquest any 2023 coincideix amb el quart centenari de la mort de Francesc Vicent García, més conegut com el Rector de Vallfogona. Per commemorar l’efemèride, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) li va retre homenatge amb un muntatge en què es repassava la vida i obra del singular poeta.

Com a màxima representant de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) va assistir a l’acte la directora general, Katy Trias. L’autor d’aquestes línies hi va participar per recitar un poema de Vicens García. Júlia Reiff, professora de Teatre de la FCSD, amb qui em vaig preparar per a l’ocasió, em va acompanyar durant la vetllada. La conducció de la mateixa va estar assistida per una intèrpret del llenguatge de signes.

Poesia escatològica

Amb mitja hora de retard sobre l’hora prevista va començar l’acte literari. La vetllada va arrencar amb la projecció (es va habilitar una pantalla) d’una auca que representa amb una animació molt simple, però humorística, la trajectòria vital del Rector de Vallfogona. La gran peculiaritat en l’estil poètic de Francesc Vicent radica en convertir en art mots tan vulgars com “merda” o “cagar”.

A continuació de l’auca, van pujar a l’escenari dos actors vestits com en l’època (segle XVII) en què el poeta homenatjat va viure. Davant dels presents, van interpretar uns diàlegs que reproduïen la prosa, amb una alta càrrega escatològica. En mig del recital es va esmentar el “líquid del nas”, en referència als mocs. I és que el Rector de Vallfogona es va caracteritzar per la sornegueria literària, mofant-se del lector.

Univers barroc

Després de la performance a dues bandes, em va arribar el torn de sortir a la palestra. Plantat davant del micròfon, vaig recitar el poema Tant si baixes la vista vers la immunda. Tot seguit es va projectar un muntatge audiovisual en el qual es reproduïa la peça literària. Els versos apareixien traduïts amb subtítols impressionats en diversos idiomes. Les imatges de fons eren una metàfora del contingut.

L’últim tram de l’acte va anar a càrrec de dos experts en l’art barroc (segles XVII i XVIII), estil en què s’emmarca l’obra de Vicent García. Durant l’exposició oral es va esmentar l’església de Betlem com a exemple d’arquitectura barroca.

L’acte d’homenatge a Francesc Vicent García en el context del Dia Mundial de la Poesia 2023 va tenir una gran repercussió mediàtica. Per a una efemèride poètica tan assenyalada, el Rector de Vallfogona va sonar al CCCB.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article