Per seguir avançant, ens toca parlar de nosaltres


Aquest mes d’abril hem donat el tret de sortida al V Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats amb un acte precongressual a la ciutat de Badalona. Badalona serà, doncs, la seu de la cinquena edició del congrés, que tindrà lloc l’any 2024 i que durà per lema “Navegar (avançant) en els marges de la intervenció social”. En aquest congrés volem parlar de nosaltres, de les quatre professions que treballem als Serveis Socials Bàsics i Especialitzats: educació social, psicologia, treball social i pedagogia, i ho volem fer des del com.

Volem que el cinquè congrés sigui un espai de pensament en la intervenció social, amb la relació amb la ciutadania i els sistemes d’atenció com a pilars des d’on estructurar-ne els continguts. Per fer-ho, volem reforçar la part científica i de recerca, aprofundir en els conceptes d’estratègia, mètode, procés i avaluació d’impacte en la intervenció social. Però ho volem fer posant les persones al centre. La comunitat és essencial, se l’ha de reconèixer, se l’ha d’escoltar i ens hi hem d’explicar obertament. Som la peça que ha de fer accessible la universalitat del sistema d’atenció social, adaptant-lo a totes les realitats per tal que esdevingui una veritable garantia de drets.

En aquest cas, transitarem pel territori i treballarem, com ja hem fet en l’acte precongrés, de forma conjunta amb els professionals de la ciutat de Badalona. Volem fer un congrés vivencial a diversos llocs de la ciutat, i compartint tota l’experiència amb institucions i entitats de la ciutat d’àmbits com ara el social, el cultural i educatiu i el de la salut.

En aquests moments en què veiem moltes companyes i companys de serveis socials bàsics i especialitzats de diferents indrets de Catalunya mobilitzant-se, i en què tant es parla que cal treballar per millorar-ne les condicions, tant pel que fa a l’atenció a la ciutadania com a les condicions de les professionals, ens sorgeixen diverses qüestions: Un congrés pot ser un espai legitimat per generar pensament crític? En l’estat en què es troben els serveis socials, és un bon moment per dur-lo a terme? Pot ser un espai que reforci i recordi què necessitem els professionals per atendre i establir relació amb la ciutadania?

Des dels comitès que estem treballant en l’organització tenim clar que el congrés ha de ser un espai des d’on reivindicar els recursos necessaris a les administracions competents i que ha d’interpel·lar els i les professionals per mantenir actualitzada la mirada crítica al conjunt del mateix sistema. La burocratització ens menja i, a vegades, o en la major part d’elles, ens soterra i ens invisibilitza.

En les nostres professions i, en concret, en l’àmbit dels serveis socials bàsics i especialitzats, tenim tot un marc legislatiu i normatiu que ens acompanya i ens marca la intervenció. A més, a cada ajuntament, organització o entitat en què treballem s’estableixen tot un seguit de protocols i procediments que ens ajuden en moltes ocasions a materialitzar part del nostre encàrrec. Tanmateix, estem en una societat de canvi constant, un canvi d’alta velocitat, que ens obliga a anar reajustant-nos contínuament en el com intervenim, i fent-ho a una velocitat que ens colpeja a nosaltres com a professionals i a les persones amb qui treballem.

El marge al qual fa esment el lema del congrés l’entenem com una petita frontera que pot ser metodològica, jurídica o procedimental, però que es pot travessar, es pot modificar i que ens ha de permetre experimentar amb les fragilitats i amb les capacitats: tastar-les, tocar-les, mirar-les de lluny o acostar-s’hi, construir un horitzó. El marge ens permet que les decisions puguin ser participades. El marge el podem entendre com l’oportunitat d’anar redibuixant la nostra tasca dins del nostre encàrrec.

La governança i el control social, per què no dir-ho, ens emmarquen, però també ho fa vetllar pel compliment dels drets de la ciutadania, per la transformació social, per la capacitació de les persones i per conèixer i reconèixer tant les persones amb què treballem com tota la resta de professionals amb qui comptem, que són imprescindibles per dur a terme aquesta tasca compartida.

En definitiva, creiem que sí, que ara és un bon moment per fer un congrés i que, a més, és necessari. En el proper congrés treballarem amb el repte de reivindicar quelcom imprescindible per poder seguir amb el nostre encàrrec públic i professional, de la mà de tots els agents professionals i de la ciutadania amb què treballem.

Què n’opines? T’animem a seguir-nos a les xarxes socials per ser partícip de com avancem cap al congrés i esperem poder-lo fer amb la participació i representació més gran del territori català. Amb l’etiqueta #V_CSSBE. I a Twitter @CSSBE_CAT i Instagram @CSSBE_CAT.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article