Persones grans i futur: pensem en gran!


Catalunya és un dels països més longeus del planeta. Sense anar més lluny, la persona viva més gran del món amb 115 anys d’edat, és la catalana Maria Branyàs. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, el 6% de la població catalana té vuitanta anys o més. El 2050 s’estima que serà el 30%. El nombre de centenaris al conjunt de l’estat, passarà dels 12.000 l’any 2017 als més de 222.000 el 2067. Les dones conformen la major part de la població envellida. La seva esperança de vida és de 85,9 anys i la dels homes 80,4.

Així doncs, com en la majoria dels països europeus, Catalunya viu una transició demogràfica d’envelliment de la seva població que augmenta el pes de la gent gran. Però aquest fenomen és quelcom que implica a tota la societat, no tan sols a les persones de més edat.

L’envelliment progressiu de la població a escala mundial avança sense aturador i provoca canvis molt profunds, però el dret a un envelliment digne i a la cura en la vellesa no es troba explícitament reconegut com un dret en els tractats internacionals de drets humans. És per això que cada país ha de legislar i fer polítiques que garanteixin l’atenció i la cura adequada de la seva gent gran, així com comptar amb una xarxa sòlida de serveis socials i d’atenció a llarg termini que se centrin en la promoció i millora d’autonomia i de qualitat de vida.

Tota persona té dret a viure i envellir bé en l’espai que ha triat com a casa seva. Des de l’equip d’innovació 24/7 de Suara, tenim el repte d’investigar el camí per avançar cap a un nou model d’atenció a la llar per a les persones grans i les seves famílies. El projecte ‘Equips i tecnologia al servei de les cures a persones grans, famílies, professionals i cooperatives’, s’emmarca dins dels Projectes Singulars promoguts pel Departament d’Empresa i Treball i la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les cooperatives.

En quina direcció? La que dona resposta durant les 24 hores del dia, els set dies a la setmana. Investiguem sobre la base que sigui un model accessible econòmicament, per a famílies i administracions públiques, i que alhora aposti per la millora de l’ocupabilitat de les treballadores de la llar, partint d’un esquema cooperatiu i d’economia social solidària.

Des de Suara treballem amb la ferma convicció que els nostres serveis i equipaments d’atenció a la gent gran allarguen i milloren la qualitat de les persones que atenem. Mentrestant, continuem pensant el futur en gran!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article