Habitatge cooperatiu en cessió d’ús, impulsem el canvi junts


L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús és una iniciativa que sorgeix de la societat mateixa. De la necessitat d’assegurar l’accés a un habitatge digne, assequible i sostenible, que s’ha anticipat a la resposta per part de l’administració pública. És un model que comparteix la filosofia de la comunitat i la cooperació, i que s’inscriu en allò que es defineix com a economia social i solidària.

És una alternativa contra la tendència individualista fomentada pel capitalisme, que proposa un model de viure i d’autogestionar-se en grup. Un model que reivindica un habitatge digne i estable al llarg del temps i que, alhora, fa seus els compromisos mediambientals, entre altres coses, en ser més eficient per compartir espais, recursos i serveis.

És una fórmula residencial que hauria de rebre suport per part de l’administració pública, ja que no és especulativa i, a gran escala, ajudaria a equilibrar el mercat immobiliari. Al nord d’Europa hi ha una àmplia experiència en aquest model i s’ha constatat que aquesta opció suposa un gran benefici per a la salut física i mental dels usuaris. Això es tradueix en un estalvi important en els serveis públics sociosanitaris per a l’Estat. Fomentar aquests projectes redundaria finalment en beneficis per a la societat en general.

Impulsar aquesta modalitat hauria de ser una línia política constant. L’Estat i les altres administracions públiques haurien de tenir un paper preponderant en el foment d’aquest model, considerant els avantatges que aporta a la salut dels usuaris, la innovació que comporta pel que fa a les cures i el fet de concebre l’habitatge com a bé d’ús i no mercantil. Donar suport a la creació d’aquests projectes seria una aposta intel·ligent i rendible, ja que són habitatges assequibles que eviten l’especulació immobiliària i ofereixen una alternativa als sistemes tradicionals de compra o lloguer que s’han tornat inaccessibles per a la majoria.

Fomentar aquest model també ajuda a trencar amb l’aïllament de moltes persones. És conegut que ser membre d’un col·lectiu aporta avantatges i produeix benestar, per la qual cosa sorprèn constatar l’elevat nombre de persones que viuen soles actualment, especialment les persones grans que ho fan en contra de la seva voluntat. Sabent que aquesta modalitat resol les necessitats de cada grup de manera personalitzada, aquesta fórmula és ideal per contrarestar la tendència a la solitud.

Les cooperatives d’habitatges en cessió d’ús donen resposta a la gran demanda que existeix d’habitatge assequible, ja que són entitats ètiques sense fins de lucre que ajuden a generar un parc d’habitatges permanents i a preu de cost. Atès que són habitatges per a tota la vida, el resultat es plasma en una estabilitat econòmica per als usuaris i, per tant, també en una estabilitat emocional, que, al cap i a la fi, es tradueix en una vida millor.

Fer aquest gir de 180 graus en el procés immobiliari tradicional suposa un esforç per a les persones que emprenen aquest camí, col·locant-se ells mateixos al capdavant del projecte i convertint-se en autopromotors. Des de COL·LAB acompanyem els grups perquè el complex procés de materialitzar el seu projecte sigui segur, eficient i enriquidor. Junts aconseguim els objectius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article