Un toc de vida a La Balma


La història de La Balma va unida a la de la cooperativa Sostre Cívic i en forma part. L’any 2016, l’Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs per adjudicar uns solars a cooperatives que presentessin un projecte d’edifici d’habitatges en cessió d’ús amb espais comunitaris. Sostre Cívic ens va convocar a les sòcies interessades per crear grups motors que impulsessin els projectes. Vam constituir el grup i així va començar l’aventura!

La majoria de persones no ens coneixíem, però de seguida va haver-hi bona sintonia i moltes ganes de bastir una idea molt potent. Ens vam trobar amb arquitectes de La Col-Boqueria i els va engrescar fer-ne el disseny arquitectònic del projecte. Així que Sostre Cívic va presentar el nostre projecte al concurs i el vam guanyar! El solar estava al Poblenou, i és aquí on ara vivim.

Durant aquests anys de concepció i construcció del projecte, hi ha hagut famílies que l’han hagut d’abandonar, i d’altres que hi vam entrar més tard, com va ser el nostre cas. Recordo la primera reunió a què se’ns va convocar oficialment com a “Unitat de Convivència” de La Balma. “El meu company i jo estàvem molt il·lusionats, i alhora expectants, de conèixer aquell grup de persones amb qui des d’aleshores hauríem de compartir la nostra vida. I la veritat és que poques vegades m’he sentit tan acollida i benvinguda com aquell dia”, explica l'Alba Cucurull. A partir d’aquell moment, el sentiment de pertinença al grup va anar creixent fins a transformar-se en un saber-nos part d’una tribu. Un sentiment totalment nou dins la manera en què ens empeny a viure la societat d’avui en dia.

Vam començar a trobar-nos per donar forma a la idea de viure en un edifici amb espais privats i d’altres compartits. Sostre Cívic va invertir molts mitjans per anar-nos capacitant en diversos àmbits per construir el projecte. Ens vam organitzar en comissions (arquitectura, convivència, economia, benvinguda) i vam imaginar i somiar... Fins que, per fi, van començar les obres, l’any 2019 i ens hi vam instal·lar l’estiu del 2021.

Poder participar d’aquestes comissions amb altres veïnes, tenir contacte directe amb les persones implicades en el projecte, des d’arquitectes, fins als representants de les entitats bancàries, ens ha fet valorar molt tot el que implica viure a La Balma: haver fet possible un somni, gaudir d’un espai on moltes persones hi han posat esforç, però també esperança. Ens fan sentir que, aquest regal que és La Balma, algun dia estigui disponible per a molta més gent compromesa en fer un món millor.

Com és la vida a La Balma? Viure a La Balma és una satisfacció, i també és un repte i una responsabilitat. És un aprenentatge en tots els àmbits, que va des de muntar una prestatgeria, capacitar-me en el funcionament del sistema d’energia de l’edifici, cuinar per a una colla, fins a conèixer una mica més cada una de les veïnes. És un repte, perquè demana aprendre a conviure amb punts de vista molt diversos, amb expectatives diferents que s’han de conciliar en la mesura del que és possible. I una responsabilitat, perquè totes les veïnes volem que aquest model de vida funcioni bé i que es pugui divulgar i replicar.

Un dels aprenentatges més grans de La Balma, l’hem fet a través de les persones que hi viuen, de com som capaces de trobar sempre un punt on totes podem estar més o menys d’acord, en prioritzar l’harmonia per davant del bé individual. Ens meravella sempre la intel·ligència que es genera dins el grup, i de com el grup és capaç d’afrontar problemes tenint en compte els múltiples vessants per arribar a la millor de les solucions.

La Balma és un edifici pensat per fomentar la relació amb les veïnes. Cada pis dona a una passera comunitària, on quan surts de casa et trobes sempre algú per petar la xerrada. Hi ha d’altres espais comunitaris que també conviden a la trobada espontània: anar a fer la bugada o estendre la roba al terrat, on sovint es coincideix amb veïnes, l’espai de joc de la planta baixa, on de vegades la canalla juga quan torna de l’escola i les mares i pares els acompanyen.

Per a les famílies amb canalla que vivim a La Balma, tant l’estructura de l’edifici com les relacions que es donen entre les veïnes, faciliten moltíssim la criança dels més menuts. I a ells, els proporciona una vivència de seguretat més enllà del nucli familiar, que vivim com un enriquiment del seu creixement personal i com a futures ciutadanes. A part hi ha altres espais comunitaris on es fa vida en comú: la sala de la planta baixa on hi ha el menjador i la cuina comunitària. A La Balma ens engresca molt fer aquesta activitat, de fet, hi ha un grup de veïnes que cuinem i sopem juntes un dia a la setmana. Hi assisteixen força nenes i nens, que gaudeixen de sopar amb les amistats i del menjar que fem els grans.

Com es participa en la vida comunitària de La Balma? La participació en la vida comunitària és voluntària, cadascú ho fa en la mesura dels desitjos i possibilitats. Ara bé, assistir als plenaris o assemblees és necessari, perquè és on es posa en comú el funcionament de La Balma, es prenen les decisions i es va creant una visió comuna del projecte. Formar part d’una comissió o grup de treball és enriquidor, perquè es comparteixen talents i energies, tot i que demana feina i dedicació.

La participació és sempre oberta i ofereix la possibilitat de posar al servei de la comunitat els teus coneixements, o bé al contrari, accedir a àmbits de treball que fins aleshores no havies pogut explorar. En qualsevol de les dues opcions, la feina i la satisfacció estan assegurades. Per condicionar els espais comunitaris fem el que anomenem la “bricobalma”.

Més o menys un cop al trimestre ens organitzem per muntar mobles, endreçar espais i fer totes les tasques previstes a l’edifici. Hi participa tothom i és una activitat molt agraïda, perquè veus com es va configurant cada espai. Les persones que són manetes ens ajuden als qui en tenim menys traça, es treballa per equips. A La Balma sempre es viu aquest doble vessant de sentiment de pertinença al grup, i també de responsabilitat vers l’edifici. Acaben esdevenint un contenidor i alhora contingut l’un de l’altre, alimentant-se recíprocament.

Com és viure a La Balma? “Viure a La Balma és una satisfacció a molts nivells. Per primera vegada a la meva vida he pogut viure en harmonia amb el que sento i penso. I em sento molt afortunada d’haver contribuït d’alguna manera a fer possible un somni que pot inspirar a moltes més persones a seguir aquest camí”, explica Alba Cucurull. Maite Mas considera que la seva experiència a La Balma “respon al somni inicial i el supera amb escreix”: “Em desperta la capacitat de sorpresa i m’ajuda a créixer com a persona. Sento que hi encaixo plenament i que és el lloc on vull viure”, afegeix.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article