Reprodueixes o transformes?


El 29M, les retallades de drets socials i civils i els CRAE
 
Vaig participar activament amb companys del centre residencial d'acció educativa on treballo a la vaga general del passat 29 de març. Del matí fins ben entrat al vespre vam estar al carrer defensant els drets socials que ens roba el mercat capitalista, altre cop. Ens vam organitzar molt bé per a no deixar els infants i joves desatesos. Hi vàrem participar perquè a més de l'empitjorament objectiu que suposa aquesta reforma per a les condicions dels treballadors del nostre àmbit –ja precaritzat–, també suposa de facto una precarització de les condicions de vida presents –i sobretot– futures dels infants i joves acollits en centres residencials com el nostre. 
 
Si ja pateixen ara multitud de factors que els fan socialment vulnerables imaginar el seu futur amb un mercat laboral salvatge i un estat repressiu i policial negligint del benestar social i de la salut dels seus ciutadans esdevé profundament preocupant. El mercat no donarà resposta a aquests joves, abandonant-los a la seva sort. Darwinisme social, se'n diu: els més dèbils moren, viuen de forma pèssima o van a la presó. 
 
Hom es planteja quines conseqüències té això en l'acció socioeducativa que duem a terme, en l'organització i les estructures dels CRAE, en el mateix vincle educatiu que establim; ja no serveix la neutralitat pedagògica reproductora d'un sistema de pacte social on hi havia unes mínimes garanties socials, això s'està acabant (si és que no s'ha acabat ja...). Ja no hi ha excuses: ara els oprimits de sempre seran més oprimits encara i els opressors de sempre, més opressors. I els nostres infants i joves són –probablement– el grup social més oprimit de la societat. 
 
Han de conèixer el seu entorn, aprendre a organitzar-se, a mobilitzar-se, a tirar endavant projectes col·lectius. Només així podran viure dignament en la duresa del projecte vital que la crisi capitalista té previst per a ells i elles, i per a fer possible això és necessària ara més que mai una educació social transformadora als CRAE.  
 
Escric aquest article mentre les autoritats retallen drets i llibertats per a "posar ordre" entre tant violent i antisistema; els centres residencials estem sobreocupats, amb els recursos molt limitats, amb amenaces de retallades, amb ràtios altes... ambdós fets em fan venir al cap les paraules de Malcom X: "Si no esteu previnguts davant els mitjans de comunicació, us faran estimar a l'opressor i odiar a l'oprimit."

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article