27 d'abril de 2002: deu anys d'un acte per recordar al tercer sector social


El 2001, un grup d'entitats rellevants del món social català van impulsar la realització d'una recerca de referència sobre la realitat de les entitats socials catalanes. El Govern de la Generalitat d'aquell moment es va implicar de ple en la seva realització i finançament, a través de la Direcció General d'Acció Cívica (dirigida per Josep Lluis Clèries) i la Direcció General d'Afers Interdepertamentals (dirigida per Francesc Homs).
 
Va ser un gran esforç per a tothom, tant econòmic com tècnic, i els seus resultats van ser valuosos: en un moment en el qual hi havia una invisibilitat social de les entitats i de la seva feina, era necessari mostrar les dades del seu abast, així com els reptes que havia d'afrontar el sector social per millorar el seu impacte i funcionament.
 
El resultat va ser el Llibre Blanc del Tercer Sector Cívico-Social a Catalunya, elaborat des del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis (CETC), dirigit per Àngel Castiñeira. La gènesi d'aquest Llibre Blanc no va ser fàcil, ja que Catalunya compta amb un teixit d'entitats socials, moltes d'elles locals i de petites dimensions, que cobreix el territori. L'equip que va realitzar el Llibre Blanc va ésser dirigit per en Pau Vidal (actual Director de l'Observatori del Tercer Sector), la Maria Iglesias, l'Oriol Mirosa i l'Ana Villa (actualment membre de la Junta de l'Observatori del Tercer Sector, després d'haver estat molts anys al seu equip tècnic). En el procés d'elaboració hi van participar al voltant d'un miler d'entitats.
 
El 27 d'abril del 2002 va ser un dia clau en la realització del Llibre Blanc: es va fer una trobada de treball històrica entre el tercer sector social i el Govern de la Generalitat, representat pel seu Conseller en Cap (Artur Mas). Aquest, va voler escoltar de primera mà la situació de les entitats, juntament amb els Departaments impulsors del Llibre Blanc abans citats. En aquest acte es va escenificar públicament el compromís explícit del Govern de Catalunya amb el conjunt del teixit del tercer sector social català, fent un reconeixement al sector com agent social en la seva globalitat.
Va ser una trobada de treball oberta i sincera, on es van poder escoltar moltes veus de les entitats presents a la sala que, amb les seves intervencions des de la visió local i problemàtiques de l'acció diària, van ajudar a construir un discurs col·lectiu de compromís social, necessitats i reptes positius. A les fotos podeu veure alguns moments de la reunió en la que les entitats van ser escoltades i encoratjades a afrontar el seu futur col·lectivament, de manera participativa i compromesa. El mateix tarannà com s'estava gestant el Llibre Blanc del Tercer Sector Cívico-Social.
 
El Llibre blanc va ser presentat uns mesos més tard, aconseguint un alt grau de consens respecte les seves dades i recomanacions, la qual cosa la va convertir en un full de ruta acceptat pel Govern i pel sector, per a l'enfortiment i reconeixement del tercer sector social a Catalunya durant un bon grapat d'anys. A més, la pròpia recerca, fins aleshores inèdita a Espanya, va tenir continuïtat en una altra, la panoràmica de la qual també ha estat pionera: l'Anuari del Tercer Sector Social.
 
Aquest anuari actualitza les dades i reptes del tercer sector social, i ja se n'han publicat les edicions de 2009 i 2011. Es tracta de dades molt valuoses per poder conèixer la realitat del tercer sector social, que serveixen per prendre decisions per a l'actuació, créixer i millorar com a sector. Properament començaran els treballs de l'Anuari 2013, que haurà de mostrar dades en aquest període tant complex de crisi: com està afectant al tercer sector social?, com han evolucionat les entitats?, quin impacte han tingut les actuacions d'aquestes?, a quantes persones atenen?, quantes persones hi treballen?, i quantes són voluntàries?. Aquestes, i moltes altres qüestions sobre la situació i reptes que afronten les entitats actualment.
 
A més, l'impacte de la publicació va comportar el sorgiment de dues entitats que han estat molt rellevants en el procés de consolidació i creació de discurs al tercer sector català els darrers deu anys. D'una banda, una organització de representació de les entitats que formen part del tercer sector social, la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Per altra banda, la creació de l'Observatori del Tercer Sector, que som una entitat independent de recerca especialitzada en el món no lucratiu (en totes els seus àmbits: ambientals, cooperació, socials, culturals, comunitaris etc.).
 
Han passat deu anys des del 27 d'abril de 2002, i volem recordar aquest acte que ha tingut tant impacte. Aquella reunió, carregada de simbolisme i contingut, va ser una fita clau en l'evolució (que encara continua) del tercer sector social a Catalunya. Al mirar enrere, veiem que el tercer sector ha guanyat pes i impacte a la nostra societat, amb una trajectòria impressionant d'estructuració, discurs compartit, reconeixement i compromís social. Per a tot això, cal reflexió i coneixement que ho posi en evidència i ajudi a millorar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Joan Granollers
1.

Carai!

Després de més d'un any,
Pau Vidal de l'OTS fa cas al social.cat?

Carai! Jo pensava que el social.cat seria "un portal més que intenta fer el que ja fan altres portals"

  • 1
  • 0

Comenta aquest article