Discapacitat i treball


Durant l'any passat més del 80% dels aturats amb discapacitat van ser contractats a través d'un Centre Especial de Treball. Les dades demostren que els llocs de treball en aquest sector augmenten respecte a la contractació en empreses ordinàries, que registra una reducció important. D'aquesta manera, els CET s'han convertit en la principal font de contractació i sostenibilitat de les persones amb discapacitat suportant fins i tot la major crisi econòmica dels darrers 50 anys.
 
Resulta curiós que suposant només el 0,3% del PIB a Espanya, aquest tipus d'entitats siguin capaços de crear més ocupació per a les persones amb discapacitat que el 99,7% restant, i això només s'aconsegueix amb gran esforç i la convicció que el valor social és imprescindible per sortir endavant.
 
Actualment, l'única garantia per mantenir els més de 20.000 llocs de treball de persones amb discapacitat passa per que les administracions facin una aposta en ferm i mantinguin la confiança en els CET, conservant les ajudes i garantint els pagaments en els terminis acordats.
 
No obstant això, la crisi afecta tots els àmbits de la societat, i és així com algunes comunitats autònomes estan limitant les ajudes o diferint els ingressos a aquest tipus d'entitats socials, cosa que fa perillar la persistència de molts centres que s'han vist obligats a tancar o unir-se en cooperatives.
 
Sembla que des del Govern s'està treballant en el desenvolupament d'algunes mesures per donar suport als Centres Especials de Treball. Entre d'altres, es planteja l'assignació d'un 6% de la contractació pública als serveis que ofereixen aquest tipus d'empreses destinades a donar suport a la integració laboral de les persones amb discapacitat.
 
L'Administració ha de tenir clar que els CET són vitals per a la promoció de l'ocupació en aquest sector, així que el poder públic ha de seguir treballant en la millora i consolidació de les estructures que garanteixin la seva supervivència.
 
Des dels Centres Especials de Treball seguirem lluitant per prolongar i incrementar la nostra tasca com a principals promotors de l'ocupació per a les persones amb discapacitat, així com de la seva plena integració en la nostra societat, per molt difícil que ens posin les coses. La societat ens necessita.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article