6 reptes per a les cooperatives socials


Sou dels que funcioneu mentalment per cursos o bé per anys naturals? Tot torna a començar al setembre o bé és l'inici d'any el que marca la pauta? En el cas dels qui treballem en el sector social i educatiu, el concepte inici de curs és important. L'agost, tot i que no s'atura l'activitat, marca una frontera que condueix a una nova arrencada en tornar.    
 
Aquest curs que acabem d'encetar es presenta tan o més complex que l'anterior. Incertesa a l'entorn global, a la societat i al país, dificultats pressupostàries, drets socials retallats, estat de benestar en qüestió... El panorama és complicat, però tots sabem que el sector social continuarà treballant fort per fer front a les necessitats dels més vulnerables i enfortir les entitats i empreses socials.
 
Per a les cooperatives socials els deures d'aquest curs es concret en sis grans reptes:  
 
1. Convertir-se en agents protagonistes de la creació d'ocupació de qualitat, especialment per a col·lectius en risc d'exclusió, a través dels programes d'inserció i la creació de noves cooperatives. Per fer-ho, caldrà estudiar i interpretar les noves realitats socials per proposar respostes adients. 
 
2. Adaptar-se amb la màxima flexibilitat a les dificultats: repensar el negoci, diversificar l'activitat, capitalitzar l'empresa i millorar la eficiència. I també, si cal, estudiar les aliances, en la forma que sigui, com a opció de creixement i viabilitat. 
 
3. Convertir la cooperació empresarial, la innovació i la internacionalització en elements clau dels processos d'aprenentage i creixement empresarial.
 
4. Participar i contribuir, incorporant les especificitats del cooperativisme d'iniciativa social, als processos de canvi que està vivint el conjunt del cooperativisme: modificació de la llei de cooperatives i fusió de les diferents federacions de cooperatives catalanes.
 
5. Enfortir la vinculació amb el conjunt del tercer sector i amb les seves organitzacions representatives, implicant-se al màxim en la seva defensa i enfortiment. Les cooperatives socials han d'actuar com a baula de connexió del tercer sector amb les altres famílies de l'economia social.
 
6. Promoure la creació de cooperatives des d'associacions com a eina de consolidació d'un model empresarial democràtic i participatiu que garanteix el retorn social de l'activitat econòmica.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article