28-S, tots a Ripoll


La cita és el 28 de setembre a Ripoll. Amb el lema "Volem solucions ara!", el Dia Internacional de les Persones Sordes se celebrarà enguany a la localitat pirinenca bressol de Catalunya. Organitzada per la Fesoca i l'Agrupació de Persones Sordes del Ripollès, la trobada compta amb un programa d'actes molt interessant que combinarà la reivindicació, la cultura i l'esperit de germanor de la comunitat sorda catalana.
 
El 28-S coincideix amb un moment polític a Catalunya en què tot sembla eclipsat pel debat sobiranista després de l'èxit cívic de la Via Catalana, reflex del batec de la gent del país durant la Diada. A part de la independència, però, tenim altres causes, somnis i problemes que mereixen l'atenció dels governs. Són molts els col·lectius, les entitats i els ciutadans de base que veiem recular cada dia els nostres drets més bàsics sota l'excusa, real però no prou ben encarada, de la manca de recursos per aquesta crisi perversa. 
Fixem-nos, així doncs, en què diran les persones sordes a Ripoll. De ben segur que els seus missatges en Llengua de Signes Catalana (LSC) tornaran a ser contundents per reclamar allò que és de justícia. El punt central de la jornada serà la manifestació, convocada a les dotze del migdia pels carrers més cèntrics de la ciutat. Arrencarà amb  l'exhibició dels Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll i s'espera que sigui, valgui el joc de paraules, silenciosament sorollosa.

No és cap paradoxa: els manifestants es faran sentir ben fort cridant consignes reivindicatives però alhora deixaran que els signes més visuals flueixin i comuniquin amb tanta o més força que la paraula sonora. Acabada la marxa, hi haurà una expressió artística reivindicativa, diversos parlaments signats amb interpretació oral i la lectura d'un manifest, que culminarà amb l'enlairament d'uns coloms pel cel ripollès. Els moviments de les mans i les expressions facials dels participants seran, un cop més, el vehicle més bell i eficaç per a la protesta.

La conscienciació social és sempre necessària si volem construir un nou país lliure, just i solidari on totes les llengües ─també la LSC que és un idioma català propi─ siguin cada dia respectades.  El president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, Antonio Martínez, va recordar-nos molt bé aquest estiu, durant la tramitació parlamentària de la llei d'accessibilitat catalana que "Catalunya no es troba ni molt menys al nivell de països com Suècia o Finlàndia" en matèria educativa. La desatenció ha afectat, entre d'altres, els joves estudiants sords a qui no se'ls garanteix prou l'ús de de llengua de signes en la seva educació bilingüe.

El problema de Catalunya i d'Espanya és que es fan lleis que no es compleixen. Parlant d'accessibilitat, per exemple, la Llei General de la Comunicació Audiovisual va establir, l'any 2010, unes quotes en llengua de signes, audiodescripció i subtitulació per a tots els canals televisius, autonòmics o estatals, públics i privats que, malgrat els avenços aconseguits, molts emissores de l'Estat espanyol no compleixen.  I en d'altres àmbits les retallades o els incompliments socials estan tenint conseqüències injustes. La Fesoca ha sol·licitat recentment que s'apliquin sancions davant els incompliments de la Llei de la Llengua de Signes Catalana.

A Ripoll, la imaginació artística vindrà de la mà del Centre Recreatiu Cultural de Sords de Barcelona (Cerecusor) amb l'escenificació prevista de l'obra de teatre Conseqüències a partir de dos quarts de cinc de la tarda. I tot seguit, la projecció dels curtmetratges Identidad de la companyia de teatre Alfiro de València i El Retrato d'Alex Sambe de la Companyia Canine Productions & LS Films. En resum, que serà maco. Estarà obert a sords i oïdors. Per descomptat, sense barreres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article