Vot o multa


Potser només des de la necessària utopia, proposo reflexionar, o millor, reprendre el debat sobre un tema poc mencionat: la obligatorietat de visitar les urnes.

Convertir el vot en obligació.

Un dels pilars de la democràcia és la participació del poble. I la forma més evident i més vinculant de participació és el vot. L’execució del poder real que tenim, encara que només sigui una porció milionèsima del total.

De poc serveixen les discussions pels passadissos, bars i allà on es donin, si finalment no generen intenció i acció de vot.

Què pot significar que en unes eleccions la participació no rondi més del 50%?

Es pot interpretar com un insult a la democràcia o, com a mínim, com una agressió.

Els governs haurien d’estar atents a engrescar als no participants.

Però pot passar que al govern que ha sortit electe només amb el 50% de participació, ja li sembli bé que en les properes eleccions segueixin votant els mateixos...

Malauradament estem educats per a regular-nos via “por al càstig”. Per exemple, sovint en carretera no sobrepassem els 120km/h, no perquè considerem que sigui perillós o incorrecte, sinó per por que si ho fem, ens sancionin.

Si segueix estant tot (o gairebé tot) regulat per càstigs, encara que sovint discutiblement exagerats, tan per elevats com per minsos (com es pot veure en la proposta actual de reforma del codi penal), per què no s’inclou també el càstig a l’abstenció?

Que el fet de no votar estés prohibit “bajo multa de...”.

Encara que la multa fos d’un import simbòlic, podria provocar una reacció molt necessària en la gent que pensa que no és necessari anar a votar si “total, per a que segueixi tot igual!”.

Doncs, precisament els que ara no diuen res, podrien sembrar llavors de noves opcions polítiques més humanes.

Opcions que tinguessin en compte també als que de moment no van a votar.

Per a qui volgués expressar senzillament el desencant amb totes les opcions disponibles, hi ha el vot nul, molt diferent del vot en blanc.

I per a qui pogués dir “vaja, ara he d’anar a votar i no tinc ni ideia de què proposen els diferents partits polítics, ni de com em podria afectar a mi. És més, quan sento a parlar de polítiques de dretes o d’esquerres no se ben bé a què es refereixen...”, es veuria obligat a, com a mínim, demanar consell a algú de confiança. I començar a documentar-se!

És fàcil imaginar que l’índex de participació en l’entorn social és escàs. “¡Total pa qué!”.

I per altra banda, també és fàcil imaginar que aquest índex, en les classes més privilegiades, és proper al 100%.

Doncs la proposta és que per a acostar-se a una democràcia més saludable i equilibrada s’eduqui en la cultura de la participació i en el cas de l’accés a les urnes, convertir el vot en obligatori.

Que votar, a més d’un dret, sigui un deure1.

-

1 L’any 1997 Arend Lijphart va publicar el següent estudi en aquesta línea: http://www.people.fas.harvard.edu/~iversen/PDFfiles/Lijphart1997.pdf
American Political Science Review vol. 91 (March 1997): 1-14

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Toni Barcelona
17.
“A Estados Unidos lo lastra una larga historia de privación del voto que se remonta a sus orígenes como república esclavista y llega hasta nuestros días.”

"El ataque al servicio postal no debe leerse únicamente como el arrebato excepcional de un presidente que persigue a toda costa perpetuarse en su mandato, sino más bien como la ampliación premeditada de una tendencia que ha excluido tradicionalmente a los más desfavorecidos –económica y racialmente–, privándolos de una participación a todas luces legítima en los asuntos de la res pública."

https://ctxt.es/es/20200801/Firmas/33153/Trump-servicio-postal-EEUU-elecciones-Azahara-Palomeque.htm
  • 0
  • 0
Toni Barcelona
16.

Natalie Fenton / Activista y profesora de Comunicación 30 de Diciembre de 2015
“Internet crea guetos políticos entre quienes ya están bien informados”
“La participación electoral aumenta conforme aumentan los ingresos, porque los más ricos tienen más probabilidades de ser escuchados.”
“la desigualdad está estrechamente correlacionada con la degeneración de la democracia”
https://ctxt.es/es/20151230/Politica/3518/internet-redes-sociales-informaci%C3%B3n-Hacked-Off.htm

  • 0
  • 0
Toni Barcelona
15.
Extractes de: https://ctxt.cat/ca/20191213/Politica/28258/silvia-carrasco-mar-calpena-emigracio-renda-abandonament-escolar-sabadell-uab.htm

“La gent desesperada no vota l'extrema dreta; la gent desesperada simplement no vota.”

“Vam agafar la nostra ciutat perquè fa cinc o sis anys que hi estem duent a terme un projecte europeu molt exhaustiu sobre abandonament escolar prematur, que és l'indicador de risc d'exclusió social més important entre gent jove a Europa, i que afecta sobretot als fills i filles de classe treballadora i a l'alumnat d'origen estranger, amb tota una cohort de 4t d'ESO a Sabadell. Poder-ho creuar amb les dades d'INE, i veure on es formava la desafecció a votar era una oportunitat única."

“Tenen totes les claus locals i identitàries, però no han sentit a parlar del cibercapitalisme, no han vist mai en tota la seva història escolar els conflictes de Ruanda, els Balcans..”
  • 0
  • 0
Eloi Banus Sanchez arroundeguorld
14.
La meva idea de la politica i els politics es antagonica al que deuria de ser d'obligado cumplimiento... no ho sé... massa marcialitat, massa mentida tot plegat i per resumir masa traició.

La politica per mi es la cúspide de la imnosis i o empenada monumental que duu a sobre om, o l'immensa majoria de mortals per tal de fer bullir l'olla amb una mica de run run per aqui, que si dreta, que esquerra, que si del centre... deixem-la asseguda... les necessitats que jo observo en el via crucis vital de tantes persones seria d'obligat cumpliment estimar-se MOLT, i no estimula gaire l'amor la P... ans al contrari, que uns cuants (molt pocs, i no som ni serem ni tu ni jo... ni ell/a, sino que naixen amb la poltrona) que decideixen per mi, i gueita tu, a mi no m'està gens be que hem facin particep de guerres absurdes A ON ES MATA GENT, tambe hi ha el dia dia que ens marca fins i tot com a de riure la nostra ànima....
ANIMUS SEÑORS POLÍTICS, els desafio a estimar el seu electorat.... perdó a estimar a tot l'electolariat. és més facil, barat, còmode,productiu, util i satisfactori entendre, empatitzar i respectar inicitives emprades en la esència humana... estimar i ser estimat. ostres! dec estar boig, per això es nessecita bona intenció, un cor molt gran i bocació.
Abstenció, poltrona i tant s'emenfotisme tant recalcitrant que treu de polleguera la inteligencia i sensibilitat humanes.
Crec que la degeneració d'aquest àmbit que omple les butxaques de uns poc i la buida de moooooooooooooooooooots altres no haria de tenir el protagonisme que te.... però sinó de que discutiriem. vet aquí un gat, vet aquí un gos que sembla que en públic es treguin els ulls i en privat se n'enfoten profundament del patiment que els sustenta. au va demostreu-me que estic errat.


un petó.... 2 PETONS.... MOLTS PETONS
  • 0
  • 0
Josep Pagès Canaleta ( CARDEDEU ) VALLES ORIENTAL
13.

VOT HO MULTA .....Pues Multa fa més de 3 tres anysque estic al atur hi cap partit politic se preocupa de la meva familia ni fills Nomes beix quefam fortes Retallades que perjudican ala meva familiaialtres com la meva ..Cara dia pujaranlas familias que no aniran a Votar a cap politic cap de els als ajudan aquesta es la trista realitat ....VOTAR NO GRACIAS ..

  • 1
  • 0

Comenta aquest article