Mobilitat per a tothom


Segons les estadístiques del 2013 de la Unió Internacional de les Telecomunicacions un 96,2% de la població mundial té accés al mòbil i un 29,5% té una tarifa de dades associada que els permet connectar-se a Internet -a Europa tenen mòbil un 126% (67,5% amb dades) i a l’Àfrica, un 63,5% (10,9% amb dades). I això recordant que són dades estadístiques, allò que en un poble de 10 persones on hi ha 10 gallines semblaria que el 100% de la població té gallines tot i que potser totes les gallines són d’una mateixa persona.

Però d’alguna manera o altre podem atrevir-nos a dir que vivim en un món on les persones estan híper-connectades. A més, en breu, s’afegirà l'Internet de les Coses amb més de 50 bilions d’aparells a la xarxa.

Tota aquesta tecnologia ens fa més feliços? Millors persones? Ens fa la vida més fàcil?

En uns moments en els què a nivell de la cooperació internacional pel desenvolupament s’estan debatent quins haurien de ser el propers Objectius de Desenvolupament Sostenible a nivell mundial pel període 2015-30 o es presenta l’Informe de Felicitat Mundial, aquestes preguntes haurien de tenir certa rellevància. Fent una cerca ràpida a Google per ICT i happiness ens apareixen 2.330.000 resultats.

En destacaria l’article de Richard Heeks pel Govern del Bhutan que creu que la mobilitat aporta felicitat gràcies a la creació de llocs de treball i a la possibilitat de relacionar-se amb altres persones, reforçant la necessitat de desenvolupar més eines en l’entorn de l’mHealth (o serveis de salut al voltant de la mobilitat).

Mobilitat amb IVA

Però crec que tot plegat acaba reduint-se a una qüestió de valors i capacitats personals. La mobilitat, els mòbils, les tablets, els diferents gadgets connectats, ens faran més o menys millors persones, més feliços, la vida més fàcil, etc. en funció de l’ús que cadascú i entre tots siguem capaços de donar-li.

Si em permeteu, refaré la campanya del Centre d’Estudis Jordi Pujol anomenada “Joves amb IVA”, joves amb Idees positives, Valors sòlids i Actituds constructives, per convertir-la en mobilitat amb IVA.

La mobilitat ha de ser un dels canals transmissors d’aquestes idees, valors i actituds a la societat. En el fons, és a les nostres mans, ja que gairebé tothom, com deien al principi les estadístiques, i gairebé tots els dies d’alguna manera o altra fem servir aquest aparell del qual no ens en separem gaire anomenat mòbil.

Caldrà, doncs, seguir reforçant els valors i les capacitats de tothom, tant dels nadius digitals com de les persones grans que s’incorporen, perquè la tecnologia no només ens sigui útil sinó que ens aporti allò que ens venen als anuncis: felicitat i qualitat de vida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article