Juga per la igualtat


Al llarg de tota la nostra vida, homes i dones estem immersos en un procés socialitzador i anem construint la nostra identitat. Aquesta identitat acaba responent, en major o menor mesura, als estereotips interioritzats en funció dels estímuls i aprenentatges que anem rebent del nostre entorn. Sense cap mena de dubte, el primer i més influent agent d’aquest procés és la família.
 
Si continuem carregant nens i nenes amb estereotips de gènere sexistes, les desigualtats entre homes i dones continuaran existint. Si allò que volem és construir una societat millor per a tothom, lliure de relacions de parella abusives i de discriminacions per raó de gènere, hem de potenciar i estimular que els nens i les nenes, els homes i les dones del futur, puguin experimentar vivències i relacions no limitades pels estereotips sexistes, i promoure espais on es puguin desenvolupar en igualtat d’oportunitats.
 
Per avançar cap aquest objectiu, des de Institut Català de les Dones hem endegat la campanya “Juga per la igualtat”, amb una sèrie d’actuacions de sensibilització per impulsar que es prengui consciència de la importància d’utilitzar el temps de lleure per educar els infants en els valors de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones; el reconeixement de les seves diferències; el respecte mutu; i la lliure construcció dels seus projectes vitals.
 
Les joguines i el joc són un mirall de la nostra societat, però, alhora, la via per d’educar els infants en uns valors determinats. No limitem els infants a uns rols i a uns determinats jocs i joguines pel fet d’haver nascut nens o nenes. I així, quan creixin, podran gaudir d’un futur més ampli, més lliure i amb més oportunitats i possibilitats.
 
Els jocs intervenen en el creixement personal, relacional i social de les nenes i els nens i influeixen en la definició de la pròpia identitat ja que esdevenen un element d’interacció i d’acceptació de normes, regles i pautes. Són eines amb les quals els infants exploren, descobreixen i adquireixen comportaments que acabaran sent part del seu bagatge.
 
Donem al temps lliure tot el valor que té. Les joguines entretenen, però també són els instruments ideals per acompanyar els nostres fills i filles en el desenvolupament de tot el seu potencial com a persones, ensenyar-los que homes i dones reconeixen i respecten les seves diferències, es relacionen com a iguals i construeixen el seu camí vital amb plena llibertat.
 
Aturem-nos i reflexionem sobre què volem que aprenguin els infants. Proposo que revisem els nostres valors, les nostres actuacions, i, sobretot, què estem transmetem quan juguem amb els nostres fills i filles. Observarem llavors si estem sent coherents amb el futur que imaginem.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article